Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyhledejte problémy v budovách rychle a snadno

Diagnostika budov v sobě obsahuje zjištění a vyhledání anomálií v budově, které mohou ovlivňovat celkovou správnou funkčnost. K identifikaci potenciálních problémů v provozu budovy nebo jejích systémů by se mělo pravidelně kontrolovat několik samostatných, přesto souvisejících podmínek.

Diagnostická prohlídka místa může odhalit skrytou dynamiku a vzájemné působení mezi pláštěm budovy, topným systémem a jinými částmi budovy. Na tomto příkladu termokamera Fluke řady TiR odhaluje chybějící izolaci nosníku, která je hlavní příčinou tepelných ztrát, jeho promrzání.
Diagnostická prohlídka místa může odhalit skrytou dynamiku a vzájemné působení mezi pláštěm budovy, topným systémem a jinými částmi budovy. Na tomto příkladu termokamera Fluke řady TiR odhaluje chybějící izolaci nosníku, která je hlavní příčinou tepelných ztrát, jeho promrzání.

Pomocí správných diagnostických přístrojů lze rychle a přesně odhalit širokou škálu provozních problémů, které přímo souvisí s těsností budovy, kvalitou izolace, kvalitou vzduchu uvnitř budovy a účinností ventilačního systému. Tyto přístroje zahrnují infračervené teploměry a termokamery, měřiče kvality a proudění vzduchu v budovách i přístroje pro vyhledávání poruch.

Shromážděné údaje se pak využívají k rychlému vyhledání a přesné diagnóze existujících nebo potenciálních problémů, které mohou ohrožovat nejen provoz budovy a pohodlí nájemníků, ale i plnění bezpečnostních a zdravotních norem.

 

Seznam úkonů pro diagnostiku budov

Ať už v průmyslovém závodě, kancelářích nebo obytném domě, jsou časté prohlídky pláště budovy a podmínek vnitřního provozu důležité pro zachovávání zdravého a funkčního prostředí v budově. Co by se mělo kontrolovat?

Zvažte následující možnosti:

1. Vyhledejte průnik vlhkosti

Vlhkost proniká spoji a spárami ve střechách, stropech a zdech, přičemž její nahromadění má za následek plíseň, zasahující samou strukturu stavebních prvků.

  • Pravidelné kontroly pomocí termokamery, jak uvnitř tak vně konstrukcí, rychle vyhledají místa s nahromaděnou vlhkostí.
  • Máte-li podezření na vlhkost, můžete provést měření teploty a vlhkosti s použitím teploměru a vlhkoměru, abyste určili, zda vlhkost v podezřelých místech poklesla pod úrovně rosného bodu.

2. Monitorujte tepelné ztráty


Kontrolujte kvalitu izolace uvnitř budovy, jakož i mnoho dalších částí, kde může docházet k úniku tepla, jako např. praskliny a porušená utěsnění. Důkladné měření teplot vnitřních i vnějších konstrukcí – podél stropů, podlah, zdí, oken, dveří, ventilace a průduchů – okamžitě ukáže problémové oblasti.

  • Použijte infračervený teploměr nebo vizuální IR teploměr pro skenování zdí, podlah a stropů, a tak rychle určíte, zda jsou teploty v místnosti rovnoměrně vyvážené.
  • Naleznete-li rozdíly, pro detailnější zobrazení použijte termokameru, a tak rychle zjistíte zdroje tepelných ztrát, jako nedostatečnou izolaci, nebo porušené utěsnění.

3. Měření kvality vnitřního vzduchu

Aktivně monitorujte podmínky, které zajišťují zdravé, produktivní prostředí a značně snižují množství stížností obyvatel. Měření zahrnují teplotu vzduchu, relativní vlhkost, koncentraci částic ve vzduchu a úrovně plynů CO2 nebo oxidu uhelnatého. Např. CO2, který vzniká při dýchání, může indikovat podíl čistého vzduchu, ventilovaného do vnitřního prostoru.

  • Použijte měřič kvality vzduchu pro měření teploty, vlhkosti, ventilace a kontrolu, zda jsou v předepsaných úrovních.
  • Ověřte účinnost filtru s použitím měřiče počtu částic ve vzduchu. Kontrolujte, zda je úroveň počtu částic ve vzduchu uvnitř budovy nižší, než vně.
  • Použijte měřič proudění ke zjištění hodnot tlaku a pohybu vzduchu uvnitř budovy, abyste lokalizovali falešné úniky, nebo i špatnou funkci ventilace, či odtahu.

4. Prověřte kotle a výměníky

Můžete provést různé druhy měření, abyste prověřili výkon topného systému a identifikovali potřebné opravy.

  • Porovnejte dc μA se specifikacemi od výrobce a ověřte, zda jsou teploty spalin v přijatelných limitech s použitím true-rms klešťového multimetru (s funkcí měření teploty).
  • Použijte měřič kvality vzduchu v interiérech pro kontrolu zvýšených úrovní CO2 a škodlivého oxidu uhelnatého, v místech kolem výměníků a kotlů. Škodlivé úrovně CO2 ukazuji na problémy systému ventilace/odtahu, nebo na přítomnost úniků.
  • Prověřte povrch kotle nebo výměníku termokamerou, abyste tak zkontrolovali vnitřní izolaci – horká místa ukazují na nutnost opravy.

5. Prověřte správný výkon klimatizace a ventilace (HVAC)

Pro vyšší účinnost a delší životnost zařízení prověřujte správný provoz klimatizačních a ventilačních systémů budovy.

  • Použijte termokameru, nebo vizuální IR teploměr, pro vyhledání horkých míst na provozních částech, indikujících mechanické potíže, které mohou vést až k celkovému selhání systému.
  • Zkontrolujte elektrická připojení tru-rms klešťovým multimetrem. Přepětí/podpětí způsobuje problémy se spolehlivostí a výpadky.

Přístroje pro kompletní diagnostiku budov

Zvýšit účinnost, pohodlí a strukturální integritu průmyslových, obchodních a obytných budov lze tím, že budou pravidelně monitorovány tepelné ztráty, průniky vlhkosti, kvalita vnitřního vzduchu a také výkon topných a ventilačních systémů. K tomu je zapotřebí sadu odolných a spolehlivých přístrojů určených pro kompletní diagnostiku budov, která obsahuje termokamery a infračervené teploměry jakož i měřiče kvality vzduchu v interiérech, měřiče proudění vzduchu a přístroje pro vyhledávání poruch na zařízení.

Další informace o přístrojích Fluke a aplikacích a pomoc s vyhledáním nejbližšího distributora lze získat na e-mailu info@fluke.cz nebo na webových stránkách společnosti Fluke na adrese http://www.fluke.cz.

 
 
Reklama