Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na českém trhu práce je alarmující nedostatek lidí

Novinkou letošního roku je prudký růst zájmu firem o zahraniční pracovníky, a to nejen v IT a inženýringu, jako dosud, ale také na nekvalifikované výrobní pozice. Dalším tématem je generační výměna.

Loni v září byl problém najít vhodné pracovníky na řadu pozic, letos je situace ještě horší.
Na trhu práce se znovu objevují zahraniční pracovníci stejně jako v letech 2007 a 2008. Nyní je však jejich působení v ČR limitováno legislativou. Pracovníci mimo EU tak mají složitější přístup na český trh práce.
"V letošním roce reaguje na personální inzerci asi polovina lidí ve srovnání s rokem 2015 a nábory se tak výrazně prodražují," řekl ČTK šéf marketingu personální agentury ManpowerGroup Jiří Halbrštát.
"Silná populační vlna odchází do důchodu a na trh práce přichází slabá vlna, která tu předchozí zdaleka početně nenahradí. Lidí v produktivním věku bude v absolutních číslech výrazně méně, čímž se ještě sníží dostupnost nových zaměstnanců. Nová generace takzvaných mileniálů má úplně jiné vnímání světa a ke kariéře a k práci přistupují odlišně", dodal.
Situace ve stavebnictví, generační výměna

Již v roce 2015 se 76 % stavebních společností obávalo, že budou v budoucnu limitovány nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců a 39 % firem se potýkalo s nedostatkem absolventů. 42 % firem chystalo v roce 2016 nábor nových zaměstnanců.
„Naši kvalifikovaní řemeslníci stárnou a rádi bychom je doplnili právě mladými, kteří by se od nich mohli učit. Nedostatek mladých lidí je z našeho pohledu dán zejména dlouhodobě špatnou mediální pověstí stavebnictví, přitom se jedná o tradiční řemeslo, jehož výsledky ovlivňují životní prostředí na další generace,“ řekl ke genenračnímu problému Tomáš Koranda, člen představenstva společnosti Hochtief.

Zaměstnavatelé zvyšují svým zaměstnancům mzdy

Letošní růst reálné výše mzdy za pololetí i druhé čtvrtletí je dokonce nejvýraznější za posledních 9 let. Z ankety HK ČR v r. 2015 vyplynulo, že velké množství podnikatelů zvýšilo nebo plánuje zvýšit mzdy svým zaměstnancům mezi 3 až 5 %, což se stalo, jak potvrzují statistiky ČSÚ. Průměrná mzda v ČR stoupla ve druhém čtvrtletí 2016 meziročně o 1019 korun, tedy o 3,9 %, a to na 27 297 Kč.
Hospodářská komora ČR nijak nezpochybňuje, že v době, kdy se zaměstnavatelům daří, by měli mzdy zvyšovat. Jsme přesvědčeni, že růst mezd o 3 až 5 % je tempo, které by zaměstnavatelé mohli zvládnout. Je proto podle nás zbytečné dělat nějaké dramatické mítinky a nátlakové akce, píše se v tiskové zprávě HK ČR.
„Nerozumím tomu, proč se odboráři vlamují do otevřených dveří. Podnikatelé mzdy zvyšují,“ komentoval prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý požadavek ČMKOS na plošné zvýšení minimální mzdy na 11 500 Kč, který je pro HK ČR neakceptovatelný. Minimální mzda v rukách odborářské lobby škodí podnikatelům i zaměstnancům.

 
 
Reklama