Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pro dotační období 2014 – 2020 neznáme ani v dubnu 2015 konečnou verzi pravidel, 652 mld. Kč čeká

Zaměstnavatelé a odboráři vyzvali vládu, aby co nejdřív představila časový plán, kdy bude možné žádat o peníze z evropských fondů pro nové programové období 2014 - 2020. Vláda rozhodla i o Monitorovacím systému pro fondy EU. Bude financován z rozpočtu, EU neproplatí 252 milionů Kč.

Zaměstnavatelé a odboráři chtějí po vládě plán čerpání z fondů EU


Tisková konference po jednání tripartity. Zleva prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, premiér Bohuslav Sobotka a předseda ČMKOS Josef Středula

"Čekáme, že si udělají ministerstva pořádek v metodice a začnou konečně vypisovat výzvy," uvedl na 6. sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů prezident Svazu průmyslu a dopravy v ČR Jaroslav Hanák. Podle něj jsou "tisíce podnikatelů, zaměstnavatelů a obcí" na čerpání peněz připraveny.

Není divu, že trpělivost dochází všem. Doháníme nedočerpané prostědky z minulého období a je otázkou, jak efektivně v závodu s časem budou vynaloženy. A z nového programového období 2014 - 2020, kde leží 652 miliard korun, jsme zatím nevyčerpali ani halíř a nemáme ani schválené verze dokumentů OPŽP.

Tripartita se čerpání peněz z EU věnuje pravidelně. Do konce loňska pořadatelé projektů dostali 504,7 miliardy Kč. To je 73 % z celkové sumy za skončené období 2007 až 2013. Na letošek tak zbývá dočerpat zhruba 200 miliard. Pokud se nepodaří vyřešit posuzování dopadů na životní prostředí (EIA) a realizovat velké dopravní projekty, mohla by ztráta podle dřívějších informací činit až 85,1 miliardy.

Novela zákona EIA – průlomová změna pro investory, úřady i veřejnost 1. dubna 2015 vstoupila v účinnost velmi významná novela zákona EIA1. Stručně řečeno, nová úprava především posiluje práva veřejnosti v povolovacích řízeních. Rovněž lépe zajišťuje, aby výsledky řízení EIA byly v návazných povolovacích řízeních respektovány.

Zaměstnavatele a odbory zajímá i příprava na období do roku 2020

Česko ještě nemá nové operační programy v Bruselu schválené. Evropské komisi poslalo zatím dokumentaci sedmi programů z osmi.
  • Česko nemůže zahájit čerpání peněz z fondů EU
    Začátek čerpání dotací z fondů Evropské unie na programové období 2014-2020 je závislý na existenci monitorovacího systému. Na tento monitorovací systém byla vydána poslední auditní zpráva, která je k němu mimořádně kritická.
  • ČR nadále vlastní vinou prohlubuje skluz v dotačních titulech
    Pro dotační období 2014 – 2020 neznáme ani v dubnu 2015 konečnou verzi pravidel a navíc se státní správa hádá o kvalitu nového monitorovacího systému, bez něhož žádné čerpání nebude. To není dobrá zpráva pro potenciální žadatele ani pro firmy, které by jejich projekty realizovaly. Je poněkud úsměvné, když toto považuje Ministerstvo životního prostředí za plnění slibů.

Monitorovací systém pro fondy EU bude financován z rozpočtu

Monitorovací systém evropských fondů bude nově podle rozhodnutí vlády z 27. 4. 2015 financován ze státního rozpočtu a ne z EU, informovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
Dosud stál systém podle ministryně 590 milionů korun. EU v rámci tzv. korekce neproplatí podle Šlechtové 252 milionů korun. "To je částka, kterou může ještě finanční úřad nebo EK upravit. Dále ale musíme platit dodavatelům další faktury," uvedla ministryně. Ta rovněž řekla, že sice dnes schválený krok přijde na stovky milionů korun, ale ČR díky tomu získá stovky miliard korun z fondů EU.

Na výběru monitorovacího systému se podílely 3 poslední vlády, včetně zástupců té současné a hnutí ANO, tj. hra "za to mohou oni" nefunguje. Premiér Sobotka vyzval ministryni Šlechtovou a ministra Babiše, aby do dalšího zasedání vlády našli řešení. Našli to nejjednodušší, sáhli do kapes daňových poplatníků.

Zajímavý článek na toto téma najdete i v nejnovějším čísle časopisu Respekt (č.18).

Mimořádná schůze k diskusi o monitorovacím systému evropských fondů

Sněmovnu čeká mimořádná schůze kvůli debatě o monitorovacím systému evropských fondů, který má místo EU financovat český stát. Pro mimořádnou schůzi shromáždila opozice dostatek podpisů poté, co se jí 28.5.2015 nepodařilo prosadit debatu o tomto systému na program jednání. Podle zákona musí schůzi svolat předseda Sněmovny Jan Hamáček do deseti dnů.

 
 
Reklama