Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nemůžete spát? Insomnie trápí čím dál tím víc Čechů

Spánkové poruchy se u nás objevují velmi často. Nejčastější je pak insomnie (neboli nespavost), která je zároveň i nejzákeřnější. Skoro nespíte? Pak je čas situaci řešit.

Do ordinací praktických lékařů přichází více a více Čechů s prostým sdělením, že nemohou spát. Insomnie, tedy nespavost, je však závažnou poruchou, která se velmi negativně podepisuje na kvalitě života. To může potvrdit každý, kdo si insomnií prošel či právě prochází.

Kdy se jedná o insomnii?

Je to stav, kdy člověk velmi těžko usíná a pak spí přerušovaně a nedostatečně dlouho. Pacienti s insomnií tak svůj spánek popisují jako těžce dosažitelný, přerušovaný a krátký.

Světová zdravotnická organizace pak jako insomnii definuje následovně:

  • Usínání je delší než 30 minut.
  • Noční buzení nastává častěji než 3x za noc.
  • Pacient se předčasně ráno probudí v brzkých ranních hodinách a už není schopen usnout.
  • Neosvěžující spánek se objevuje více než 3x za týden a je to už déle než 1 měsíc, kdy tento stav pacientovi výrazně komplikuje běžné denní fungování.

Všechny tyto údaje však vnímejte jako velmi orientační, důležité je, jak se cítíte. Pokud cítíte, že potřebujete situaci urychleně řešit, jinak se bez odpočinku prostě zblázníte, navštivte odborníky dříve.

Mnoho dalších zajímavých informací o insomnii naleznete v článku Insomnie - jak na zničující nespavost? na našem blogu o zdravém spánku vyspise.cz.


Le Chomat s.r.o.
logo Le Chomat s.r.o.

Le Chomat vyrábí a prodává luxusní kontinentální postele na míru dle vlastních návrhů. Nejluxusnější postele na našem trhu vznikají s láskou k řemeslu, s úctou k rodinné tradici a ruční výrobou za použití výhradně exkluzivních přírodních materiálů.

 
 
Reklama