Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tvrdost matrace jako její určující vlastnost

Kvalitu matrace a její pohodlnost určuje hned několik jejích vlastností. Pokud bychom ale měli vybrat tu nejdůležitější, zvolili bychom její tvrdost. Měkkou, nebo tvrdou? Poradíme vám.

Jakou zvolit tvrdost matrace?

Obecně se lze řídit vaší váhovou kategorií. Zvlášť, pokud nakupujete matraci přes internet a nemůžete si ji z nějakého důvodu vyzkoušet na prodejně. Platí, že těžší osoby potřebují tvrdší matraci. Osoby s nižší hmotností a staří lidé by pak měli volit měkké matrace. Přehledný rozpis váhových kategorií a vhodných matrací v tabulce naleznete v článku Jak vybrat správnou matraci na blogu našeho obchodního partnera Materasso. V článku je pak mnoho dalších informací, které byste o výběru matrace rozhodně měli vědět.

Náš TIP: Dívejte se také na maximální nosnost matrace. Ideálně by měla vaši hmotnost převyšovat asi jen o 5 kg.

Matrace se zónami s odlišnou tvrdostí

Nejmodernější a nejoblíbenější matrace jsou se zónováním. Ty se přizpůsobují tvaru těla a poskytují mu tak dostatečnou oporu. V ideálním případě je totiž potřeba, aby byla jiná tvrdost matrace v oblasti hlavy, jiná v oblasti zad a jiná pro dolní končetiny. Nejvíce zón v rámci jedné matrace je 7. Platí, že čím vyšší počet zón, tím lepší matrace a pohodlnější spánek.

Věděli jste, že ...?
Matrace by se měla měnit cca po 7 letech používání. A to i v případě, že je stále pohodlná a konstrukčně zcela v pořádku. Hlavním důvodem je totiž hygiena.

Minimálně jednu třetinu života strávíme spánkem v posteli na matraci, takže by nepochybně měla být dobře vybraná a hodit se ke spáči, který na ní bude trávit podstatnou část života.


Le Chomat s.r.o.
logo Le Chomat s.r.o.

Le Chomat vyrábí a prodává luxusní kontinentální postele na míru dle vlastních návrhů. Nejluxusnější postele na našem trhu vznikají s láskou k řemeslu, s úctou k rodinné tradici a ruční výrobou za použití výhradně exkluzivních přírodních materiálů.

 
 
Reklama