Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologické „green“ a neekologické „non-green“ budovy čelí výzvám k managementu energií

Trh s nemovitostmi se mění. Tato změna na trhu podporuje investory a uživatele budov, aby se více soustředili na realitní výkon, dopady na životní prostředí a na snižování provozních nákladů.

Výsledkem je současný trend rozvoje ekologických nemovitostí jakožto odpověď na otázku problematiky environmentálního chování a snižování energetické spotřeby komerčních objektů. V minulosti se zcela lišil zájem nájemníků a developerů. Zatímco jedni chtěli snižovat provozní náklady, druzí chtěli snižovat náklady na výstavbu: vydělávání peněz bylo „silnější“ než šetření peněz. Z tohoto důvodu zatím není většina stávajících kancelářských budov v Evropě ekologická.

Krom toho, ekologické budovy nejsou jedinou možností, jak řešit otázku energetického managementu kancelářských budov. Ekologické budovy i neekologické budovy se potýkají se stejným problémem: s ochranou životního prostředí a s úsporami energie. Vliv na životní prostředí má při řízení kancelářských budov stále prvořadý význam. Budovy postavené na základě Evropské směrnice „o energetické náročnosti budov“ musí minimalizovat svou energetickou výkonnost. Z toho vyplývá, že hospodaření s energií je prioritou i již existujících neekologických budov. Důraz je kladen nejen na ekonomickou, ale také na ekologickou stránku.

Zde jsou rady, jak udělat z neekologických nemovitostí nebo z komerčních budov ekologičtější, a jak šetřit s energií.

Mnozí realitní developeři, investoři a majitelé budov se potýkají s osvojováním veškerých směrnic Evropské Unie o energetické účinnosti, ale jsou zde i tzv. „opatření první pomoci“ s radami jak postupovat, aby myšlení i jednání začalo být ekologičtější.

Rady, jak udělat kancelářské budovy „ekologičtějšími“ a jak šetřit energii

1. Vždy se spoléhat na energetickou účinnost

Před rozhodnutím se pro BREEAM nebo LEED certifikaci musí mít realitní odborníci na mysli, že o 1 °C vyšší teplota v budově znamená až o 8 % vyšší náklady na ročním vyúčtování energie. Správné používání a řízení energií je tedy naprosto nezbytné pro efektivní „facility“ management. Efektivní využívání energie je jedním z pilířů politiky trvale udržitelné energie, a tedy i cenově dostupného a úspěšného „facility“ managementu. To znamená, že i některé drobné změny mohou vést ke zlepšení energetické účinnosti a mohou vytvářet obrovské množství úspor. K zajištění těchto úspor nabízí společnost ATALIAN Global Services svým zákazníkům smlouvu „Energy Performance Contract“ (Smlouvy o energetické výkonnosti), která jim umožní minimalizovat náklady celkové roční spotřeby energie až o 20 %. Cílem je snížení nákladů na energii pomocí optimalizace zařízení – při zachování stejné úrovně komfortu – s krátkou návratností investic v rozmezí jeden až tři roky.

2. Pamatovat si, že být „ekologický“ nemusí být vždy drahé

Oproti tomu co říká mýtus, být „ekologický“ nemusí vždy znamenat být drahý. Být ekologický vlastně znamená šetřit hodně peněz. Stát se ekologickým znamená v současném napjatém ekonomickém kontextu redukovat provozní náklady a tím náklady – nyní a v budoucnosti – snižováním energetických nákladů. Samozřejmě, ekologická budova nebo úprava stávající budovy na ekologičtější stojí peníze navíc, ale návratnost investice vždy stojí za to. Již několik let realizuje společnost ATALIAN Global Services energeticky účinné systémy na zařízeních svých zákazníků. Ve spojení s odbornými znalostmi jednotlivých týmů objektů nám tato unikátní technologie umožňuje vytvářet tyto zákaznické výhody smluvně garantovaných úspor.

3. Zavádět optimalizované řízení technických zařízení

Správné použití ekologických technologií a facility managementu je pro úspěch kancelářských budov rozhodující. To je přesně ten důvod, proč je energetický management prováděný technickou údržbou zásadní. Ten spočívá v řízení třech rozhodujících parametrů: funkčnosti vybavení, pohodlí uživatelů a spotřeby energií. Prvním prováděným opatřením v rámci facility managementu je implementace optimalizovaného řízení technických zařízení. Správné používání zařízení a instalace nástrojů, jako je ASŘ (Automatický systém řízení = BMS) umožňuje našim zákazníkům najít množství zdrojů úspor. V rámci „Energy Performance Contract“ (Smlouvy o energetické výkonnosti), kterou společnost ATALIAN nabízí, funguje tento systém efektivně v ekologických a v neekologických budovách, i když výsledky jsou viditelnější u neekologických budov. Tento systém, nazývaný „ATALIAN Energy Solutions“ (energetická řešení ATALIAN) nabízí integrovaná řešení respektující životní prostředí. Jedná se o nákladově efektivní systém závislý na individuálním projektu. Znamená to, že i když se nejedná o budovu ekologickou, může se díky optimalizaci řízení technických zařízení stát budovou „ekologičtější“.

Logo ATALIAN Energy Solutions

Zatímco ekologické budovy slibují snížení účtů za energii, systém „ATALIAN Energy Solutions“ pomáhá zákazníkům, aby jejich kancelářské budovy byly ekologičtější se stejným záměrem. Podporujíce růst zákazníků nezatěžuje životní prostředí a nejde na úkor společenských záležitostí. Předpokladem k úspěchu je zavedení systému energetického managementu, který kombinuje ekologii a hospodárnost.

Více o „ATALIAN Energy Solutions“ získáte na telefonním čísle +420 222 260 906 nebo na e-mailu katerina.lhotakova@atalian.cz.


ATALIAN CZ s.r.o.
logo ATALIAN CZ s.r.o.

Správa budov ve správných rukou Společnost ATALIAN působí na českém trhu v oblastech komplexního Facility managementu. O Vaši budovu pečujeme s know how, které jsme za 25 let naší existence získali. TSB, úklidy, odpady a kanalizace, revize, recepce, ...