Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pochvala Evropské komise SFŽP (MŽP) za dočerpání peněz z OPŽP

Během jednání zástupci Evropské komise ocenili pokrok v administraci projektů podpořených z OPŽP v roce 2014. Přitom reálně hrozilo nedočerpání sumy kolem 18 mld Kč.

Česká republika nebude muset do Bruselu vracet z OPŽP žádné peníze

Koncem listopadu 2014 se v Praze konalo 16. zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Životní prostředí. Během jednání zástupci Evropské komise ocenili pokrok v administraci projektů podpořených z OPŽP v roce 2014. Ačkoli reálně hrozilo nedočerpání prostředků ve výši zhruba 18 mld Kč. Již na konci minulého roku však bylo již jasné, že se z OPŽP vyčerpají všechny finanční prostředky.
Více viz článek OPŽP na konci roku 2014 – záchrana miliard korunz tiskové konference ministra životního prostředí.

Přínos OPŽP pro životní prostředí

Dotacemi se zabývá i Zpráva o životním prostředí 2013, kterou v listopadu 2014 schválila vláda ČR. Zpráva konstatuje, že stav životního prostředí České republiky se mírně zlepšil, protože zátěže životního prostředí klesají. Podle zprávy se tuzemská příroda však stále ještě vzpamatovává ze znečištěného prostředí před rokem 1989, kdy Československo spolu s NDR a Polskem patřilo do oblasti znečišťovatelů zvané černý trojúhelník. Zpráva se na několika místech zmiňuje také o přínosu Operačního programu Životní prostředí.
Zpráva o životním prostředí za rok 2013 a životní prostředí 1989-2013

Zdroj: Priorita 12/2014, časopis vydávaný MŽP

 
 
Reklama