Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Callida slaví 30 let

Společnost Callida vznikla v roce 1990. Během 30 let se z malé softwarové firmy zaměřené na stavební rozpočty stal dodavatel komplexního řešení v oblasti řízení projektů. Je to stabilní firma a spolehlivý partner, který dnes svým zákazníkům poskytuje produkty a služby pro všechny fáze životního cyklu stavebních zakázek – od přípravy, přes realizaci a zdárné dokončení až po následnou správu. Jaká byla cesta k úspěchu a jaké má Callida vize do budoucna, to se dočtete v následujícím článku.


Trocha historie

Když v roce 1990 skupina kamarádů založila konsorcium Callida, málokdo z nich by v té době uvěřil, že po 30 letech se z malé firmy stane významná společnost, která je považována za leadera v oblasti software pro přípravu a realizaci stavebních zakázek.

V roce 1991 se poprvé představila na Všeobecné výstavě v Praze, v tehdy novém objektu Pyramida, s první DOS verzí oceňovacího softwaru určeného pro PC. Zde byly navázány kontakty s novými klienty a software Callida se tak začal dostávat do podvědomí rozpočtářů a kalkulantů. V následujících letech pak byly vydány další verze, z nichž nejúspěšnější byla poslední DOS verze 4, která firmě zajistila významný podíl na trhu s oceňovacím softwarem.

První verze softwaru Callida pro Windows byla uvedena na trh v roce 1997 a v roce 2000 začal vývoj zcela nového systému euroCALC. Ten od té doby Callida neustále vylepšuje a snaží se vyhovět požadavkům zákazníků, aby byl systém spolehlivý a všem se v něm dobře pracovalo. Nyní mohou uživatelé využívat nejmodernější verzi euroCALC 4.

Systém euroCALC není jen rozpočtový program

euroCALC se za dobu svého vývoje proměnil z čistě rozpočtového programu v komplexní informační systém pro přípravu, realizaci a controlling zakázek. Jeho nejnovější verze euroCALC 4 řeší nejen obchodní procesy spojené s tvorbou nabídek, ale umožňuje také hlídat celou realizaci zakázky včetně změn. A díky integraci s nejrůznějšími ERP systémy je i silným controllingovým nástrojem. euroCALC 4 obsahuje celou řadou vylepšení a novinek, které pomáhají efektivně řídit stavbu, dokáže zpracovávat data v rámci BIM projektu a vytvářet z nich položkový rozpočet. V praxi to znamená, že euroCALC 4 dokáže pracovat s BIM modelem v IFC formátu. To je ale pouze technická část, která je vstupem pro mnohem zásadnější agendu, a tou je BIM rozpočtování. BIM rozpočtování je ve stručnosti součinnost rozpočtáře a projektanta, aby společně dokázali co nejvíce zautomatizovat proces oceňování. Největší přednostní systému euroCALC 4 jsou však jeho rozsáhlé možnosti nastavení, implementace na míru a integrace s již stávajícím softwarovým řešením u zákazníka (ERP, účetnictví, správa dokumentů atd.).




Asite Adoddle – CDE a Field Management v jednom

Dlouhodobým cílem společnosti Callida je co nejvíce zjednodušit přípravu a realizaci projektů. K tomu slouží i moderní platforma Asite Adoddle, která v sobě spojuje sdílené datové prostředí (CDE) a nástroj pro koordinaci a řízení stavebních projektů (Field Management). Asite Adoddle zefektivňuje činnosti, které souvisejí s každodenním řízením stavebních zakázek. Usnadňuje koordinaci všech subjektů podílejících se na stavební zakázce. Poskytuje přehlednou správu nedodělků, vad, změn, fotodokumentace a umožňuje okamžité sdílení informací mezi jednotlivými subjekty. Asite Adoddle dokáže plnohodnotně nahradit papírové formuláře i excelové tabulky. Tato cloudová aplikace je určena jak pro malé, tak i velké stavební firmy, developery, správce budov, ale také třeba stavební dozor. Každému uživateli ušetří desítky minut až hodin práce denně strávené přepisováním úkolů do počítače a rozesílání emailem.

Ale Asite Adoddle nenabízí sdílené datové prostředí (CDE) pouze jako úložiště dokumentů.  Je to zabezpečené místo pro komunikaci nad dokumenty, a díky tomu všichni členové projektového týmu mají k dispozici vždy aktuální verzi, kterou potřebují pro svou práci. V průběhu stavebního projektu vzniká značné množství digitálních informací, jako jsou výkresy, zprávy, protokoly, zápisy, fotografie nebo například i BIM modely. Všechna tato data je potřeba neustále sdílet, upravovat, schvalovat a nakonec i archivovat. A právě Asite Adoddle umožňuje efektivní správu všech těchto digitálních informací.

Zkušenosti k nezaplacení

Společnost Callida už tři desetiletí úspěšně působí v českém stavebnictví. Za svým cílem se vydala vlastní cestou, a to se jí vyplatilo. Dnes je další vývoj a směřování firmy Callida spojeno s novou generací mladých odborníků, kteří společnost posouvají dál. Díky tomu se Callida řadí mezi leadery v oblasti digitalizace stavebnictví a BIM. Snahou do budoucna je nabízet svým partnerům prvotřídní moderní produkty a řešení, které jim umožní být konkurenceschopnější a efektivnější.

www.callida.cz



Callida, s.r.o.
logo Callida, s.r.o.

Zjednodušujeme přípravu a realizaci projektů především ve stavebnictví. Naše služby a produkty jsou určené firmám všech velikostí, které mají zájem zlepšit práci s daty a informacemi. Vyvíjíme a poskytujeme systémy, které pomáhají v jakékoli fázi životního ...