Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Co je to workflow? A jak s ním efektivně pracovat?

Workflow má při řízení stavebních projektů za cíl jedinou věc: nastavit procesy v projektovém týmu tak, aby proběhla realizace stavební zakázky hladce a bez zbytečných kolizí.

Řízení procesů pomocí workflow
Řízení procesů pomocí workflow

Procesy, které se opakují, lze automatizovat právě pomocí workflow. Zvýší se přesnost a eliminuje selhání. Zhotovitel na začátku nahrává realizační dokumentaci. Než se podle ní může reálně začít stavět, musí ji schválit hlavní inženýr projektu, specializovaní projektanti či další kompetentní profesionálové. Zpravidla hlavní inženýr projektu má rozhodující pravomoc a dokument schválí nebo jej schválí s připomínkami (tzn. že už lze podle dokumentace začít stavět, ale musí se například doložit certifikát nebo jiný dokument) a tuto informaci uvede přímo do Workflow. Poslední možností je neschválení dokumentace, přičemž přímo ve Workflow uvede důvod.

Obvykle po konečném rozhodnutí projektanta odchází automatická notifikace zhotoviteli, případně dalším kompetentním lidem, kteří se na projektu podílí. Nedílnou součástí systému pro řízení projektů For Projects je právě oblast pro modelování, nastavování a upravování těchto Workflow. Definuje se, co bude spouštěčem Workflow, jaké jsou rozhodovací uzly, barvy, automatické změny stavu po určitém rozhodnutí až po nastavení adresátů, kterým mají odcházet notifikace. Samozřejmě lze nastavit i váhu hlasu jednotlivým schvalovatelům a ti mohou silou svého hlasu přehlasovat ostatní schvalovatele nebo řešit viditelnost či neviditelnost neschválených verzí dokumentace.

Více se dočtete v novém článku s názvem Řízení procesů pomocí Workflow.


Callida, s.r.o.
logo Callida, s.r.o.

Zjednodušujeme přípravu a realizaci projektů především ve stavebnictví. Naše služby a produkty jsou určené firmám všech velikostí, které mají zájem zlepšit práci s daty a informacemi. Vyvíjíme a poskytujeme systémy, které pomáhají v jakékoli fázi životního ...

 
 
Reklama