Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pocit bezpečí v Česku proti loňsku vzrostl

Bezpečně se zde cítí 81 % lidí, před rokem to bylo 76 %, zjistil průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Bezpečnostní situaci v Evropě ale víc než polovina hodnotí jako špatnou.

Podobně jako pocit bezpečí v rámci celé země narůstá i v rámci místa bydliště.

"U pocitu bezpečí v ČR došlo od roku 2002 k výraznému nárůstu respondentů cítících se bezpečně ze 45 % na 81 % v roce 2016. Pocit bezpečí v místě bydliště nemá dlouhodobě tak výrazný nárůst, ze 74 % v roce 2002 na 86 % v roce 2016," uvedli autoři průzkumu. Upozornili ale, že se víc než zdvojnásobilo na 32 % množství lidí cítících se rozhodně bezpečně.

Pocit bezpečí se zvyšuje s rostoucí životní úrovní, zjistil průzkum. Z lidí s dobrou životní úrovní se rozhodně bezpečně cítila téměř čtvrtina, z obyvatel se špatnou životní úrovní pouze čtyři procenta. Pocit ohrožení naproti tomu vzrůstá zároveň s věkem.

"Relativně vysoký pocit bezpečí v ČR a v místě bydliště je v kontrastu s hodnocením bezpečnostní situace v Evropě," napsalo CVVM.

Hodnocení bezpečnostní situace v ČR a Evropě – prosinec 2016

V září 2017 v rámci doprovodného programu FOR ARCH Praha bude portál ESTAV.cz pořádat konferenci Jak bezpečněji bydlet. Zapiště si tedy do svých kalendářů:
22.9. 2015 Jak bezpečněji bydlet
Místo: mezinárodní veletrh FOR ARCH Praha, Výstaviště PVA Letňany. Sál 1

AKTUALIZACE 25.1.2017:
Informace z tiskové konference Národní centrály proti organizovanému zločinu k údajům o kriminalitě v ČR za rok 2016

V Česku loni meziročně klesla kriminalita o 12 procent na 217.927 trestných činů. Klesající trend policisté zaznamenali třetí rok za sebou. Objasněno loni bylo 116.081 trestných činů, což představuje 53,3 procenta případů. Na tiskové konferenci o tom dnes informovalo vedení policie.

Podle náměstka policejního prezidenta Jaroslava Vilda loni klesla kriminalita ve všech krajích včetně Prahy. Podle Vilda může pokles souviset se spokojeností obyvatelstva, zlepšující se ekonomickou situací nebo dobrou prací policie. "V tuto chvíli bychom asi spekulovali. Snažíme se na to přijít a využít situace," řekl Vild.

Při trestné činnosti loni vznikly škody za 24,7 miliardy korun. Policisté naopak zajistili pachatelům trestné činnosti majetek za 9,9 miliardy korun, což bylo podle ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Michala Mazánka nejvíc v historii. Policisté loni nejčastěji vyšetřovali majetkové trestné činy, kterých bylo téměř 118.000. Jejich počet meziročně klesl o více než 21.000, loni se snížil počet krádeží i vloupání.

 
 
Reklama