Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podmínky pro čerpání budou náročnější a přísnější, řekl šéf NKÚ

Podle šéfa NKÚ Miloslava Kaly hrozí v nadcházejícím programovacím období větší problémy s čerpáním evropských dotací než dříve.

Podle Kaly bude nadcházející programovací období zcela o něčem jiném. Zatímco dříve se například při stavbách cyklostezky muselo pouze prokázat, že byla postavena, nově se bude muset třeba dokázat, kolik turistů ji pak navštívilo či se ubytovalo v okolí. "To jsme zatím nebyli schopni z kontrolovaných osob dostat a příliš jsme se v tom neposunuli," upozornil Kala.

Podle něj je problém v tom, že se na toto téma nevede veřejná debata a není žádný tlak na to, aby byly operační programy nastaveny tvrději, protože Evropská komise bude přísnější. Šéf NKÚ zatím nechce odhadovat, jestli je na to Česko připraveno.
"Jsem velmi silně skeptický," poznamenal ale v ČT.

Za posledních deset let celkem NKÚ podal 39 trestních oznámení. Česko patří z pohledu čerpání evropských peněz dlouhodobě mezi nejhorší státy z celé EU. Česko může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (657 miliard korun).

 
 
Reklama