Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČR nevyužije zhruba 20 miliard Kč z fondů EU

ČR je z pohledu čerpání evropských peněz nejhorší z celé EU. MMR odhaduje, že celkem za končící programové období ČR nedokáže vyčerpat až 40 miliard Kč z celkových více než 700 miliard Kč, které mělo ČR pro roky 2007 až 2013 k dispozici.

"Podle posledních prognóz by v roce 2014 Česká republika mohla nevyužít prostředky v rozsahu cca 20 miliard Kč," uvedl předseda vlády B.Sobotka.
Loni ČR podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) nedočerpala z evropských fondů 12 miliard Kč.

Premiér uvedl, že se nepodaří vyčerpat všechny peníze z operačních programů životní prostředí, výzkum, vývoj a inovace, technická pomoc a z integrovaného operačního programu a regionálních programů Severozápad a Praha - adaptabilita. Ke konci září bylo podle premiéra vyčerpáno 85,6 % z částky pro letošní rok, k proplacení zbývalo zhruba 84 miliard Kč.

"Na začátku příštího roku plánujeme revizi stanovených opatření s cílem efektivně dočerpat maximum prostředků evropských fondů v programovém období 2007-2013," řekla ministryně koncem listopadu. Predikce ministerstev prý mluví o 5 miliardách Kč, které se nepodaří vyčerpat příští rok.

V novém programovém období 2014 - 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (657 miliard korun).

 
 
Reklama