Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Francie řekla ano, BIM ano! Povinně od roku 2017

Digitální model je vynikající nástroj pro týmovou práci od návrhu až po realizaci a provoz budov. Cílem je mít skutečný obraz budovy, který umožní profesionálům a uživatelům zachovat historii všech fází výstavby a rekonstrukce, řekla Cécile Duflot.

Minulý týden francouzská ministryně pro místní rozvoj a bytovou politiku Cécile Duflot představila program změn pro zefektivnění francouzského stavebnictví.
Mezi těmito plány, které vstoupí v platnost do konce roku 2014, jsme si nemohli nevšimnout skutečnosti v podobě zavedení BIM ve všech zakázkách státních i místní správy s platností od roku 2017.
Po Velké Británii tedy další země, která metodiku BIM hodlá zavést na úrovni veřejných zakázek, tedy v duchu letos v lednu schválené Evropské směrnice o zadávání veřejných zakázek.

Informační příručka BIM - ZDARMA KE STAŽENÍ
Pojem informačního modelování budov (BIM) je již dobře známý, ale jeho obsah je často zahalen množstvím nejasností a zkreslen marketingem prodejců jednotlivých nástrojů pro modelování staveb. To je dáno především tím, že kromě manuálů k SW není dostupná česky psaná literatura na toto téma. Na jaře roku 2012 vznikla pracovní skupina BIM & standardy a legislativa, jako součást Odborné rady pro BIM. Prvním výstupem práce této skupiny je BIM příručka, která se snaží o vysvětlení hlavních pojmů spojených s BIM v návaznosti na zahraniční zkušenosti a materiály. Příručka není detailním návodem na práci metodou BIM, ale poskytuje základní vysvětlení a rámec pro další publikace, které budou řešit konkrétní oblasti metodiky BIM.
 
 
Reklama