Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

AlgaClean – fotokatalytické nátěry na ochranu zateplených fasád

Způsobů, jak ochránit zateplenou fasádu před vnějšími vlivy je více. Jeden z těch nejúčinnějších bychom vám rádi představili v tomto článku. Jedná se o unikátní transparentní nátěry AlgaClean, které dlouhodobě chrání povrchy fasád před působením mikroorganismů (řas, plísní, bakterií a virů) a tím zamezí znehodnocování fasád.

Ochranné nátěry AlgaClean byly vyvinuty v České republice ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci. Fungují na základě fotokatalýzy, což je unikátní proces likvidace organických reziduí. Díky nanočásticím, které aktivuje UV složka slunečního světla, probíhá každodenní fotokatalytická reakce, která mikroorganismy hubí. V období, kdy na fasádu svítí slunce, UV složka světla díky fotokatalýze mikroorganismy nejen zahubí, ale kompletně je i rozloží. Proto se na povrchu fasád nemůže vytvořit biofilm. Mikroorganismy hubí také oxidační stres, ke kterému dochází při styku s nanočásticemi použitými v nátěru. Nátěr kromě mikroorganismů fotokatalyticky rozkládá i jiné škodlivé organické látky, které se dotknou jeho povrchu (formaldehyd, oxidy dusíku atd.).




Produktová řada AlgaClean je díky použité technologii ekologická a šetrná k životnímu prostředí. Chrání různé povrchy (fasády, betonové plochy, přírodní kámen, střešní krytiny apod.) před biotickým napadením. Díky tomu, že je nátěr transparentní, tak zachová původní vzhled fasády. Výrobek je použitelný také na památkové objekty, protože nijak nemění vlastnosti ani vzhled povrchu, na který je aplikován.

Typickým problémem, který AlgaClean řeší jsou řasy a plísně na zateplené fasádě. Jedná se běžný jev, který je dříve nebo později nutné řešit. Fotokatalytický nátěr AlgaClean ochrání povrch před opětovnou tvorbou řas a plísní po dobu více než 10 let. Touto technologií bylo ošetřeno již tisíce metrů čtverečních zateplených fasád po celé republice a také několik významných památkových objektů v Chorvatsku a Indii. Věříme, že fotokatalýza a nanotechnologie jsou budoucnost v ochraně před patogenními plísněmi, bakteriemi, viry a oxidy dusíku.





PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o.
logo PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o.

Zaměřujeme se na sanace, opravy a čištění zateplených fasád na území celé ČR. Nabízíme také odstranění graffiti, zateplení bytových a komerčních objektů. Pro ochranu fasád před působením řas a plísní používáme unikátní vysoce účinné samočistící fotoaktivní ...