Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní technologie před zkouškou extrémních teplot

Teplotní rekordy přepisují i letos dlouhodobé rekordy. Jak se toto extrémní počasí podepsalo na technice, kterou využívají administrativní budovy? Mají je majitelé budov správně nastaveny na stále větší extrémní výkyvy teplot, kterých jsme v posledních letech u nás svědky?

Rok od roku čelíme extrémnějším teplotním výkyvům a stejně jako lidský organismus zatěžují tyto změny i technologie. Tak, jako pro naše tělo, je i pro klimatizační techniku zlomové číslo 30°. Ve vyšších teplotách již vynakládáme mnohem více energie, abychom udrželi stabilní teplotu ve vnitřních částech budov, a ne všechny technologie chlazení byly uzpůsobeny ke dlouhodobému zvládání těchto extrémů.

"Při vyšších teplotách již není možné, aby byla po celou dobu provozu v budovách zajištěna požadovaná teplota, která by v kancelářích neměla překročit 28 stupňů. Navíc do procesu stanovení interiérové teploty vstupují často desítky individuálních požadavků na optimální teplotu. Každý takový požadavek pak má velmi výrazný vliv na výkon a provoz klimatizační techniky," uvedl Martin Turek, ředitel divize Facility management firmy M2C.

Novější technika si dokáže s těmito podmínkami poradit i přesto, že není na takové dlouhodobé venkovní teploty technologicky konstruována. Pokud by tato letní horka měla být nově dlouhodobým standardem, pak bude nutností najít výkonnější klimatizační jednotky pro naše oteplující se klima.

"Každý teplotní stupeň nad 30 stupňů způsobuje snížení účinnosti technologií. Ty prostě nejsou na vyšší teploty kalibrovány a technologie, které by dokázaly efektivněji reagovat na vyšší venkovní teploty, jsou cenově velmi vysoko a investoři je do svých budov nedodávají," upřesnil Martin Turek z M2C.

Adekvátní technologií najdeme u budov postavených po roce 2014, nejhůře jsou pak na tom administrativní budovy postavené před rokem 2000. Právě ty většinou disponují již nevyhovujícími technologiemi a majitelé těchto budov stojí před rozhodnutím, zda investovat do nových technologií. V opačném případě je možné, že je dosavadní nájemníci začnou opouštět a stěhovat se do novějších administrativních budov s odpovídající technologií. I vzhledem k výstavbám stále nových administrativních budov se v dalších letech očekává výrazná migrace firem.

© Jürgen Fälchle - Fotolia.com
© Jürgen Fälchle - Fotolia.com
© sdecoret - Fotolia.com
© sdecoret - Fotolia.com


M2C
logo M2C

M2C je jednou z největších společností s mezinárodní působností, nabízející široké spektrum služeb v oblasti integrovaného facility managementu. Poskytuje komplexní služby v rámci správy nemovitostí (úklid, údržba a zabezpečení) a prostřednictvím ...