Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V hlavním městě přibude prázdných kanceláří, nájemné bude stagnovat nebo klesat

Administrativních budov je přebytek a developeři chystají další. Poptávka poroste jen zvolna. Podle více než poloviny ředitelů developerských firem budou ceny nájemného v důsledku přetlaku nabídky klesat.

Podmínky pronájmu kanceláří budou v následujících minimálně dvou letech v režii nájemníků.

Firmy, které hledají na pražském trhu kanceláře k pronájmu, mají z čeho vybírat. Kancelářských budov stále přibývá a developerské společnosti plánují v následujících letech (do roku 2016) dodat na trh další nové kancelářské prostory. Chtějí je pustit do oběhu i přesto, že jsou si vědomy, že poptávka po nich nebude kopírovat nabídku.
Nadpoloviční většina (56 %) ředitelů dotazovaných developerských společností předpovídá, že ceny budou naopak dokonce klesat. Zbylá část zástupců společností hovoří spíše o stagnaci cen.


Stavba nových kanceláří v Praze © TZB-info.cz
  • „Poptávka po kancelářských prostorech dlouhodobě velmi úzce kopíruje vývoj HDP. S předpokládaným oživením ekonomiky můžeme očekávat její mírný růst. Tento růst nebude dostatečný k pokrytí nové výstavby, která bude z podstatné části konkurovat stávajícím pronajímatelům, především v kombinaci ceny a kvality,”uvádí Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG Česká republika.
  • „Značný tlak nájemců na nájemní podmínky, tedy nejen na výši nájemného, ale i na další pobídky jako jsou nájemní prázdniny a příspěvek na stavební úpravy, snížil příjmy z pronájmů na úroveň, kterou mnoho developerů a pronajímatelů vidí za hranicí realizovatelnosti,“ uvádí Jiří Linhart, Head of Agency ve společnosti KNIGHT FRANK.
  • Dobré vyjednávací pozice nájemíků potvrzuje také Jan Skříček, hlavní analytik PPF Real Estate: „S ohledem na skutečnost, že v tomto období by na pražský trh mělo dorazit přes 320 000 m2 nových kanceláří, lze očekávat, že dojde k dalšímu nárůstu neobsazenosti a k ještě většímu posílení převahy nájemců na trhu. Tato situace bude muset být kompenzována atraktivnějšími pobídkami pronajímatelů. Ty však nejsou nevyčerpatelné. Můžeme tedy čekat další pokles nájemného.“

V následujících letech lze očekávat spíše fluktuaci zákazníků, než nějaký markantní příliv nových nájemců, například ze zahraničí. Těm stávajícím budou totiž převážně v letech 2015-2016 končit uzavřené nájemní smlouvy.
„Končící smlouvy ve stávajících nájemních prostorech, které již nevyhovují svými parametry a kvalitou, navíc neumožňují nájemníkům další expanzi. Po období stagnace a nadcházející renegociaci padesáti procent smluv ve stávajících kancelářských prostorech doufáme, že spolu s oživením ekonomiky počet takových společností poroste, a tím vzroste poptávka po nových kancelářských prostorech,“ předpokládá Olga Humlová, ředitelka společnosti HB Reavis Group CZ.

Podle ředitelů developerských firem nejvíce ovlivní trh s kancelářskými nemovitostmi v Praze vlna nových nemovitostí přicházejících na trh, a rovněž také další vývoj ekonomiky (ochota firem pronajímat si nové nebo větší prostory). Rovněž pak také požadavky nájemců na snížení ceny nájmů (v důsledku znatelného převisu nabídky nad poptávkou). Ostatní faktory budou mít již podstatně menší vliv. Více viz graf níže.


Další informace k tématu na TZB-info v oblasti Facility management, např.:

Co čeká české stavebnictví a klíčové kroky pro jeho další směřování se diskutovaly s více než 450 řediteli stavebních společností diskutovat na Setkání lídrů českého stavebnictví 2014.

 
 
Reklama