Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vizualizace pro lepší správu nemovitostí

Všichni víme, jak komplikované bývá při přebírání nemovitosti získat všechny potřebné informace. Některé jsou nedostupné, jiné nebyly nikdy zpracovány, další jsou vázány na odcházející "partu", která nemá důvod se o ně dělit se svými nástupci. Existují obvykle jakési pasportizace, technické deníky, výkazy a dokumentace. Ale ruku na srdce: mohli jste se kdy s klidným svědomím opřít o dokumentaci skutečného provedení stavby a pustit se bez detailní rekognoskace prostředí byť jen do prosté rekonstrukce EPS? My tedy ne.


Právě kvůli bezproblémovému předání informací komukoliv, kdo do chodu budovy zasahuje, jsme v SSI Group definovali novou službu Property Manager View (PMVW). Inspirací pro tento produkt, který v oblasti správy nemovitostí znatelně chybí, nám byla velmi rozšířená služba Street View od společnosti Google. Pouze jsme ji adaptovali do vnitřních prostor a rozšířili o řadu funkcí nezbytných pro integrovaný facility management, včetně specializovaných profesí.

Zjednodušeně je Property Manager View 3D vizualizací vnitřních prostor budovy, kdy prohlídka libovolných částí budovy (stejně jako celku) je propojená s reálnou a aktualizovanou dokumentací jednotlivých technologií a zařízení. Na monitoru notebooku nebo display telefonu se díky PMVW můžete procházet po patrech, nahlížet do místností, detailně prostudovat celou střechu s vyústěním klima jednotek či kouřovodů, kotelnu nebo TZB.

Protože jde o interaktivní produkt, v každém okamžiku získáte více informací o vybraném prostoru, jeho zařízení nebo konkrétní technologii, zařízení, spotřebiči, sítích atd. A na další klik/dotyk si můžete stáhnout a vytisknout vždy aktuální dokumentaci, revizi či manuály. Vše sdělně, přehledně, jednoduše, věrně.

Velkou výhodou Property Manager View je to, že 3D vizualizaci je možné aktualizovat pověřeným správcem odkudkoliv, pomocí jednoduchého webového rozhraní. Vzhledem k tomu, že celá služba byla vyvinuta zejména pro potřeby majitelů budov (developerů i investorů), asset a property manažerů, pamatovali jsme přirozeně i na off-line verzi kompatibilní pro platformy Windows i Apple. Vývojáři z našeho týmu SSI Group mysleli na potřeby všech lidí zapojených do provozu objektu. Vizualizace tak mohou sloužit pro potřeby školení údržby, ostrahy, úklidu nebo požárníků. Aplikace může být i vynikajícím podkladem pro výběrová řízení. Příklad: majitel či správce budovy potřebuje vyměnit kotel. Virtuální prohlídku si projdou odborné firmy přes kotle, které tím získají všechny potřebné informace, včetně namátkou postupu stěhování zařízení ven a dovnitř. Tím přesnější pak může být cenová nabídka a tím kvalifikovanější pak bude výběr dodavatele.

Dotažené je rovněž aktualizování dat. Menší úpravy či opravy jsou řešené nahráním nové dokumentace či pasportizace zařízení. Pokud dojde k větším stavebním zásahům nebo například výměně celé části technologií, je třeba danou část nasnímat znovu. Stačí však pouze změněný detail objektu, nic víc.

 
 
Reklama