Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Digitální transformace stavebního řízení a BIM

V jaké fázi je digitalizace procesu stavebního řízení v ČR? Jaké změny v oblasti státní sféry jsou nutné abychom v České republice využili potenciál Building Information Modeling na 100 % a dokázali těžit z nevídané informační komplexnosti BIM modelu budoucí budovy?

Projekční kanceláře včetně DELTA Group, potvrzují, že díky modelování objektu v BIM pracují rychleji, efektivněji, úsporněji, komplexněji a také díky simulacím dokáží ověřovat potřebná data pro provoz budovy dříve, než samotná budova stojí. Přesto je BIM zatím spíše fenomén, který je v českém stavebnictví více výjimkou než rozvíjející se běžnou praxí.

Jaké úpravy stavebního zákona zavést, abychom vytvořili systém, který bude v souladu s postupem, jak stavíme v Čechách? Může si Česká republika v zavedení projektové přípravy v BIM a digitalizaci stavebního řízení vzít příklad ze zahraničí?

Probíhá o procesu digitalizace stavebnictví na úrovni zákonodárců již nějaká celospolečenská debata napříč resorty Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva obchodu a průmyslu? Hrozí nám oprávněně obavy, že místo digitální transformace celého procesu stavebního řízení dojdeme pouze k digitalizaci papírové formy dokumentace? Kdo bude tím zásadním hybným motorem v oblasti výstavby, který posune celý nehybný mechanismus vpřed?
Odpovědi na tyto otázky, které se týkají oblasti BIM a schvalovacího řízení v ČR si poslechněte v našem druhém dílu podcastu BIM JAKO FENOMÉN.

S šéfredaktorem odborného portálu Hospodářské komory ČR - KomoraPlus.cz - Petrem Karbanem diskutoval Erik Štefanovič a Hana Landová, zástupkyně Hospodářské komory a předsedkyně sekce Územního a regionálního rozvoje.
Příjemný poslech!


DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.
logo DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.

Soustřeďujeme ve svém týmu více než 400 odborníků a expertů na architekturu, projekci staveb včetně BIM projektování, projektový management a celkové řízení a koordinaci staveb včetně detailního stavebního dozoru - digitální nástroje Datenpool, PlanRadar, ...

 
 
Reklama