Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výsledky srovnávacích testů technologicky pokročilých a konvenčních rukavic

Společnost Ardon Safety oznamuje výsledky srovnávacích testů technologicky pokročilých a konvenčních pracovních rukavic z tradičních materiálů. Smyslem zátěžové zkoušky bylo prověřit reálnou odolnost ochrany rukou v ostrém provozu a získat věrohodná data z autentického prostředí.


Kritéria hodnocení. Souboj moderních a konvenčních rukavic

Ve srovnávacích zátěžových testech se utkaly technologicky pokročilé rukavice ATG Maxicut z protiřezného úpletu, které jsou máčené speciálním patentovaným způsobem v nitrilové pěně. V druhé skupině jim konkurovaly bavlněné a kombinované kožené pracovní rukavice, které patří v průmyslu k nejprodávanějším typům. „Srovnávali jsme odolnost proti proříznutí, životnost a komfort nošení. Hodnotili jsme také citlivost úchopu, která musela vyhovovat operátorům při práci s ostrými kovovými díly různé velikosti. Cílem testů bylo demonstrovat nákupčím i bezpečnostním pracovníkům nové možnosti a rozdíly v oblasti ochrany pracovníků s přihlédnutím k běžným rozhodovacím parametrům – ceně a kvalitě ochranného vybavení,“ přibližuje Ondřej Švadlenka z Ardon Safety, specialista na ochranu rukou.
Osobně považuje používání bavlněných rukavic v prostředí s vysokým rizikem řezu za neadekvátní. „Opakované používání tohoto typu rukavic je v praxi zabetonované u nákupčích zejména kvůli nízké ceně. Zátěžové testy ovšem prokázaly vyšší bezpečnost zaměstnanců a zároveň rychlou finanční návratnost při používání moderních rukavic, i když jsou opticky dražší. Díky moderní kompozici totiž vydrží i desetkrát déle než konvenční typy. Ve finále nakonec vůbec nedošlo k navýšení rozpočtu kvůli pořízení technologicky vyspělých rukavic,“ objasňuje Ondřej Švadlenka.

Jak si vedli dobrovolníci ve dvou testovaných skupinách

Výsledky rozdílových testů potvrdily, že rukavice prošly obrovským technologickým vývojem a konvenční materiály jsou zastaralé a mají kratší životnost. „U dobrovolníků vybavených moderními rukavicemi jsme zaznamenali počet řezných poranění roven nule, zatímco u bavlněných rukavic byly drobné řezné rány na denním pořádku a vážnější úrazy rukou běžné. Dobrovolníci s bavlněnými rukavicemi byli během pracovní směny nuceni navlékat si na dlaň dva páry rukavic, především kvůli slabé odolnosti proti oděru a riziku řezného poranění. Spotřeba rukavic byla dvojnásobná, což se by se z dlouhodobého hlediska odrazilo ve vyšších nákladech na odpadovém hospodářství a financích na odvoz vyřazených rukavic. Nákupčí ve firmách ovšem k těmto nákladovým položkám při srovnávání cen pokročilých a konvenčních typů rukavic nepřihlíží. Inovované pracovní prostředky ale přinášejí jednoznačné benefity, které jsou měřitelné v číslech a přispívají k lepšímu hospodaření firmy i spokojenosti zaměstnanců,“ dodává k výsledkům testů Ondřej Švadlenka z Ardon Safety.

Podrobnější informace se dozvíte z přiložené tiskové zprávy.

 
 
Reklama