Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Umělá inteligence a správa majetku

Jak mohou změnit internet věcí a strojové učení správu majetku a plánování údržby? Jak využít umělou inteligenci? Na tyto otázky odpovídá Karel Scholz, Product sales manager pro platformu AMI.

Umělá inteligence a správa majetku

Jak mohou změnit internet věcí a strojové učení správu majetku a plánování údržby?
Internet věcí změnu do správy majetku přináší. Správné využití potenciálu je zejména o vůli facility managerů efektivněji spravovat majetek. Strojové učení pak umožňuje nahradit lidskou sílu při řešení údržbových požadavků, či při predikci servisního požadavku. Pro informační systémy to bude znamenat zaměření na predikativní algoritmy a přehledné zobrazení průběhu vlastní údržby, kdy se člověk dostane do pozice supervizora.

V jaké fázi je dnes využití umělé inteligence v nástrojích pro správu majetku?
Využití umělé inteligence v CAFM je v ČR naprosto na začátku. Zejména proto, že facility management je pro řadu firem několik excelovských sešitů a zavádění informačního systému prochází řadou problémů. Až tam, kde takový IS rutinně funguje, má smysl se bavit o rozvoji umělé inteligence. Největší uplatnění vidím v možnosti predikce a optimalizace nákladů, přidělování úkolů k řešení lidským či robotickým zdrojům.

Jaké jsou nejdůležitější předpoklady pro správné zavedení a kvalitní fungování inteligentního servisu budov a zařízení?
Nejdůležitějšími předpoklady jsou zejména promyšlené a optimálně nastavené procesy.

Jaké jsou největší výhody umístění řešení pro správu majetku a řízení procesů údržby do cloudu?
Největší výhody jsou jasná predikovatelnost nákladů za provoz a úspora nákladů. Není třeba mít vlastní hardware a řešit zálohování dat.

 
 
Reklama