Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Správa majetku v době začínající čtvrté průmyslové revoluce

Dnešní svět se mění a oblast správy majetku není výjimkou. Kde jsou doby, kdy správci majetku stačil excelový sešit. Ano, v zásadě stačí stále. Jen je škoda všech dat, která neumí využít.

Správa majetku v době začínající čtvrté průmyslové revoluce

Počet chytrých zařízení kolem nás roste jak houby po dešti. Odhady nákladů nebo získání podkladů pro důležitá rozhodnutí, jakým způsobem se o majetek lépe starat, se i díky nim stává dostupnější. Mluví se o čtvrté průmyslové revoluci, která klepe na dveře. Už teď je třeba zajistit, abychom s majetkem, chytrými zařízeními, ale i s energiemi hospodařili úsporně. Uvedené informace mohou správci majetku sledovat již nyní a díky moderním informačním systémům je i používat pro efektivní rozhodování. Ovšem i na majetek se dá dívat různými pohledy.

Správce majetku neboli property manager vidí zejména nemovitý majetek jako účetní položky. Tato data slouží pro strategická rozhodnutí o nákupu či prodeji nemovitostí nebo o jejich rekonstrukci.

Druhým pohledem je pohled facility managera, který zodpovídá v rámci svěřeného majetku za provádění služeb. Zde je potřeba mít pokryty služby úklidu i běžné údržby, ale i sledování a vyhodnocování spotřeby energií.

Další je pohled správce konkrétního vybavení neboli asset manager. Tento pohled sleduje detailně jednotlivá zařízení, jejich provozuschopnost a pomocí prostředků informačního systému pak řídí údržbu a obnovu jednotlivých částí.

Jsou společnosti, kde každý pohled má vlastního manažera. Jsou společnosti, kde jedna osoba dělá vše. Navíc při všech třech pohledech je výhodné sledovat data v prostorovém kontextu na mapě například v softwaru AMI, kde si lze přehledně zobrazovat informace s mírou detailu, která uživatele zajímá.

 
 
Reklama