Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na rezidenčním trhu v ČR je vysoká poptávka po nemovitostech

Počet vydaných stavebních povolení klesá a ceny rychle rostou. Novela zákona o dani z nabytí nemovitosti, která přenese od 1. 11. 2016 roli plátce 4% daně na kupujícího, také potěší prodávající.

Podle realitní kanceláře LEXXUS je proto nyní velmi příznivá doba pro majitele, kteří se chystají prodat svůj dům nebo bytovou jednotku.Tohoto trendu využívají někteří majitelé nemovitostí, kteří tlačí na růst nabídkových cen výrazným zdražováním domů a bytů.
„Tito prodávající si jsou vědomi příznivé situace na trhu a snaží se jí maximálně využít. Od 1. listopadu 2016 navíc připadne povinnost platby daně z nabytí nemovitosti výhradně na nabyvatele. Pro prodávajícího je daná změna příznivá, protože se mu navýší zisk a navíc odpadnou starosti s úhradou daně nebo ručením. Dosud totiž platilo, že pokud se obě strany transakce dohodly na tom, že daň uhradí zájemce o koupi nemovitosti, ručil za něj právě prodávající,“ uvádí Denisa Višňovská, partner LEXXUS.

Nově tak dojde ke zjednodušení správy daně. Nabyvatel však bude muset mít více finančních prostředků v hotovosti, nebo si je půjčit společně s hypotékou. Jedinou výjimkou jsou již dokončené novostavby při prvním úplatném nabytí, které zůstanou od daně nadále osvobozeny.

Realitní kancelář LEXXUS se však ve své praxi setkává i se změnou chování majitelů nemovitostí, o něž nebyl dlouhou dobu z různých důvodů zájem. Díky velmi silné poptávce a nízké nabídce zvažují kupující při výběru i nemovitosti, které by za standardní situace neprošly prvním kolem. Nejvýrazněji se to projevuje u nejmenších a nejlevnějších bytů 1+kk a 2+kk, kterých je dlouhodobě nedostatek, a v nabídce se proto dlouho neohřejí.
„Někteří majitelé cítí, že je trh na svém maximu a pokud se objeví zájemce, který chce jejich nemovitost koupit, začnou licitovat o ceně. Buď ji chtějí dodatečně navýšit, nebo prodej odmítnou a věří, že později prodají svůj byt či dům ještě výhodněji. Vývoj cen v posledních letech tuto strategii zatím podporuje – kdo prodal později, prodal s vyšší cenou,“ dodává Denisa Višňovská.

Pokud nemovitost kupujete, může vám být výborným pomocníkem příručka Jak koupit bydlení, která je zdarma ke stažení na portálu ESTAV.cz.

 
 
Reklama