Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nemovitosti budou zdražovat letos i příští rok, odhaduje asociace

Ceny nemovitostí letos meziročně vzrostou o tři až čtyři procenta, příští rok zdražování zrychlí na čtyři až pět procent.

Vyplývá to z publikace o stavu českého nemovitostního trhu Trend Report 2015 zpracované Asociací pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). Ceny jsou výrazně ovlivňovány regionálními rozdíly, dodala asociace.

"Pokud bude pokračovat ekonomické oživení, ceny nemovitostí si podle odborníků po zbytek letošního roku budou udržovat meziroční růst kolem tří až čtyř procent. V roce 2016 pak dále mírně porostou na čtyři až pět procent meziročně," uvedla prezidentka ARTN Zdenka Klapalová.

Zájem o rezidenční nemovitosti by kromě očekávaného růstu ekonomiky měl růst díky nízkým úrokovým sazbám u hypoték. "Historicky nízké úrokové sazby společně s aktuálně nízkými splátkami hypotečních úvěrů mohou přilákat ke koupi nemovitosti i ty domácnosti, které by o úvěru za jiných okolností neuvažovaly," podotkl expert České národní banky na nemovitostní trh Michal Hlaváček.

Ceny bytů rostou po poměrně dlouhém poklesu v letech 2009 až 2012. Dílčí změna přišla už v roce 2013, oživení ekonomické aktivity se do cen plně promítlo loni. "Většina indexů cen bytů rostla, ale jejich růst byl v loňském roce poměrně výrazně diferencovaný jak s ohledem na typ cen, tak s ohledem na regionální vývoj," píší autoři Trend Reportu 2015. Upozorňují, že vývoj cen je tak nutné interpretovat opatrně.

Kromě rezidenčních nemovitostí bude podle ARTN nejvíce investic letos směřovat do kancelářských a průmyslových prostor. Rostoucí zájem investorů o nemovitostí, které nejsou určeny k bydlení, táhne vzhůru vyšší dostupnost různého druhu financování. Loni se v Česku postavilo přes 150 tisíc metrů čtverečních nových administrativních ploch, většina v Praze. Kanceláří by mělo přibývat i letos, developeři plánují dokončit 183 tisíc metrů čtverečních. To však způsobí růst neobsazených ploch a tlak na snižování cen nájemného.

"Zatím nenasvědčuje nic tomu, že trh bude schopen tento nárůst absorbovat a bude tak zřejmě pokračovat trend rostoucí neobsazenosti. Předpoklad, že přesáhne v příštích 24 měsících hranici 20 procent, není vyloučený," upozornil Jiří Linhart ze společnosti Knight Frank. Nyní se neobsazenost pohybuje kolem 16,5 procenta. Zvýšená investiční aktivita se projevila i na trhu průmyslových nemovitostí, kterých loni přibylo 356 tisíc metrů čtverečních. "To je největší roční přírůstek od předkrizového roku 2009. Na poptávce po skladových prostorách se stále výrazněji podílí maloobchodní společnosti a firmy z oblasti e-commerce," uvedla Lenka Oleksiaková z realitní poradenské společnosti Colliers International.

 
 
Reklama