Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stát poskytne úvěry na obnovu majetku zničených všemi živly

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) bude poskytovat nízkoúročené úvěry na odstraňování škod po řádění všech živlů, schválila na dnešním jednání vláda.

Dosud mohl fond půjčovat peníze jen po povodních, pro mimořádné dotace při jiném typu živelní pohromy musela vypsání dotací vždy schválit vláda.

"Primární snaha je, aby obzvláště u živelních katastrof, jako je povodeň, bylo možné pomoci těmto lidem, tak aby byly fyzickým i právnickým osobám poskytnuty úvěry na opravu a výstavbu bydlení. Nejedná se tedy pouze o povodně a nejedná se pouze o fyzické osoby," uvedl místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. Podle něj jde také o zvýšení motivace vlastníků bydlení k jeho pojištění.

"Důvodem návrhu je připravit sjednocený nástroj na poskytování následné podpory bydlení poskytované při postižení živelní pohromou, jehož garantem je ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a Státní fond rozvoje bydlení," uvedlo MMR.

SFRB poskytuje úvěr na pořízení bydlení domácnostem, jejichž předchozí byt či dům zničila povodeň. Maximálně lze získat 850.000 korun s dvouprocentním úrokem fixovaným na 20 let. Na opravy vybavení domácnosti půjčoval státní fond až 150.000 korun. Tyto peníze lze použít výhradně ke krytí nákladů spojených s opravami bytů a rodinných domů, které byly postiženy povodní.

Oba programy byly původně zřízeny na odstraňování škod po povodních v roce 2001. Pozdější nařízení vlády jejich působnost rozšířila i na škody způsobené dalšími následujícími povodněmi.

Kromě SFRB poskytuje dotace na odstraňování škod po řádění živlů i přímo MMR ze svého rozpočtu. Loni například vyplatilo 2055 domácnostem přes 61 milionů korun. Majitel bytu zničeného loňskou červnovou povodní mohl resort prostřednictvím své obce požádat o dotaci 30.000 korun. Třem domácnostem MMR loni na odstranění nevratně poškozeného domu poslalo celkem půl milionu korun.

MMR posílá dotace na odstraňování škod po živelních pohromách pravidelně hlavně obcím a krajům na obnovu obecního a krajského majetku. Jen v rámci prvního kola příjmu žádostí o dotaci na odstranění škod způsobených živly v loňském roce resort rozdělil 316,7 milionu korun. Druhé kolo vyhlásilo ministerstvo v polovině letošního června. Statistiku žádostí a poskytnutých dotací ještě ministerstvo nezveřejnilo.

Letos ministerstvo také vyčlenilo obcím a krajům 50 milionů korun na odstranění škod po letošním řádění živlů, především silného větru. Dotace jsou určeny na obnovu krajského či obecního majetku, jejich příjemcem proto může být pouze obec či kraj. Peníze mají sloužit k rekonstrukci nebo opravě obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou v roce 2014.

 
 
Reklama