Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

MPO přichází s intenzivní podporou IT projektů

Program ICT a sdílené služby umožňuje podnikatelům získat dotace na zřizování a provoz center sdílených služeb, budování a modernizace datových center a zejména na tvorbu nových IS/ICT řešení. Jinými slovy, firmy vyvíjející software nebo zajišťující outsourcing vnitropodnikových funkcí mají velkou možnost snížit své provozní výdaje a čerpat dotace na svůj další rozvoj.

Je spousta firem, které mají projekty uloženy v šuplíku s označením na někdy. Nyní se blíží doba, kdy je bude možné realizovat. Ten pravý čas přijde na podzim, ale je nutné chystat podklady již nyní. Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje přerozdělit mezi firmy prostřednictvím dotačního programu ICT a sdílené služby až 4 mld. Kč.


"Věříme, že kdo bude připraven, nebude překvapen. Myslíme si, že dobré projekty mají velkou šanci dotaci získat," dodává senior projekt manažer, Ondřej Machek.

"Jde o to, že firmy by se měly snažit sdílet své služby a vzájemně je propojovat. Většina firem přichází s novinkami, na které v rámci běžné činnosti není dostatek kapitálu, avšak nyní se jim nabízí příležitost, jak tyto projekty oživit a přivést je k realizaci. Věřím, že tento projekt může posunout mnoho firem velmi kupředu. To ji ochrání od neúspěchu při žádosti," dodává Machek.

V praxi to znamená, že tato část výzvy bude podporavt vznik nových produktů. Obrazně řečeno, jakoukoli aplikaci prakticky libovolného tematického zaměření a uplatnění, od obchodu, vzdělávání, komunikace, zábavy, kultury, až po přístup k zaměstnání a mnohé jiné směry, včetně implementace těchto řešení. "Hlavním cílem programu je podpora vzniku pracovních míst v ICT sektoru, a podpora tvorby nových sofistikovaných ICT řešení a aplikací a tomu jsou připůsobeny i podmínky na podoru jednotlivých projektů," dodává Machek. Regionální poradenská agentura očekává, že zájem o tento dotační titul bude vysoký, proto apeluje na všechny zájemce, aby nenechávali přípravy na poslední chvíli.
"Vhodnost konkrétního projektu a jeho formulaci v žádosti o dotaci je vhodné konzultovat s odborníky, neboť mezi podporovanými a nepodporovanými aktivitami často vede tenká hranice," radí Machek.

Dotaci může každá firma využít na široké spektrum nákladů. "Hrazeny jsou mzdové náklady stávajících i nových pracovníků podílejících se na realizaci projektu po dobu až dvou let (vč. odvodů), náklady na HW, síťové prvky i software, investiční majetek, nájem, odborné externí služby, licence a cloudové služby, atd. Podmínkou přidělení dotace je vytvoření nových pracovních míst pro zaměstnance pracující na projektu, což je vzhledem k limitním hodnotám daných programem podmínka snadno řešitelná," dodává Machek. Předepsaný počet nových pracovních míst roste s velikostí podniku, a to od 2 nových pracovních míst v malých podnicích, až po 4 ve velkých podnicích.

O tom, že se jedná o nesmírně zajímavou příležitost pro všechny IT firmy, svědčí to, že Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodlo v nejbližší výzvě mezi úspěšné žadatele přerozdělit cca 4 mld. Kč, z nichž min. 1,5 mld. Kč půjde na vývoj nových SW řešení.
"Dá se očekávat, že úspěšných žadatelů o dotaci bude mnoho. I přesto je program silně konkurenční a získat podporu nebude snadné, protože žádat mohou podniky všech velikostí. Míra dotace se, podobně jako povinnost vytvoření nových pracovních míst, bude odvíjet od velikosti podniku. Náklady na projekty malých firem budou dotovány z 45%, středních firem z 35% a velké firmy si přijdou na dotaci 25% z celkových způsobilých výdajů projektu. Dotace na každý projekt musí být v rozmezí 1-200 mil. Kč. O evropské dotace z programu ICT a sdílené služby se může ucházet i startup či začínající podnikatel s historií do 3 let, což nebývá obvyklé. Na tuto skupinu žadatelů pamatuje výzva alokací 300 mil. Kč. O dotaci mohou žádat firmy z celého území České republiky (i se sídlem v Praze), ovšem místo realizace projektu musí být mimo hlavní město Praha," nastiňuje situaci a možnost požádat o grant Machek, který věří, že tento projekt může posunout odbornost i zaměstnanost v oblasti ICT kupředu.

Cestou k úspěšnému projektu je důsledná příprava.

"Výzva programu ICT a sdílené služby bude vyhlášena už koncem tohoto měsíce, s tím, že příjem žádostí bude probíhat od října 2016. Předpokládaným ukončením sběru žádostí bude nejpozději leden 2017," nastiňuje Machek. Vzhledem k tomu, že formulace vhodného záměru a příprava kvalitní žádosti o dotaci vyžaduje nemalé množství času a pozornosti, je nejvyšší čas začít s přípravou už nyní. Nedílnou součástí každé žádosti o dotaci je totiž podnikatelský záměr, v němž musí být projekt důkladně popsán včetně finanční a marketingové analýzy, podrobného rozpočtu, popisu realizačního týmu, harmonogramu, konkrétních výstupů projektu a všech souvisejících rizik.
"Ono se to nezdá, ale příprava žádosti o dotaci je administrativně poměrně náročná a klíčovým pracovníkům může zabrat desítky, až stovky hodin a je tedy na zvážení každého podnikatele, zda se do přípravy pustí sám, nebo se svěří do péče odborníků. Formální správnost žádosti se řídí desítkami nařízení a metodických pokynů, jejichž opomenutí může znamenat vyřazení projektu již v prvotní fázi. Vámi investované prostředky a čas jsou pak zmařeny Věřím proto, že každý z podnikatelů odhadne své síly správně, byla by velká škoda, kdyby někdo podal žádost a byl vyloučen skrze administrativní chybu," dodává Machek.

Štěstí přeje připraveným, a jaké rady byste dal všem firmám, které budou zvažovat účast v této výzvě? "Pokud podnikáte v IT oborech a nechcete ztratit konkurenční výhodu, pak nenechte podzimní výzvu programu ICT a sdílené služby bez Vašeho zapojení. Jde o příležitost, která se v nejbližších letech nebude opakovat. Stačí mít nosnou myšlenku projektu, spolehlivého partnera přes dotace a odvahu se do projektu pustit. Dobrý projekt s podstatně nižšími náklady na vývoj, danými veřejnou podporou, zvýší Váš rozvojový potenciál i konkurenceschopnost do dalších let. Přeji hodně štěstí," dodává Machek, který sám několik podobných projektů konzultuje pro klienty Regionální poradenské agentury.

Více informací o této výzvě a možnostech zapojení můžete najít na www.rpa.cz.

Oblast Dotace na TZB-info.

 
 
Reklama