Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ArchiCAD STAR(T)EDITION 2016 – BIM s nejlepším poměrem cena/výkon

ArchiCAD SE je nástrojem pro BIM projektování, ale současně umožňuje pracovat klasicky, program nabízí efektivní prostředí pro 2D rýsování. To se týká i spolupráce se specialisty, lze komunikovat BIM (datový formát IFC) nebo 2D/3D (DWG, DXF, PDF).

ArchiCAD SE 2016 je postaven na stejném enginu jako ArchiCAD 19 a nabízí většinu funkcí a nástrojů velkého ArchiCADu. Jedná se o všechny nástroje potřebné k vytvoření BIM modelu, a z něj odvozované kompletní projektové dokumentace (půdorysy, řezy, pohledy, detaily, perspektivy a axonometrie, výkazy výměr, položkové výpisy). ArchiCAD SE je snadno naučitelný, jedná se o program primárně určený pro samostatné projektanty či menší projekční kancelář, využívají jej i stavební firmy.

Výběr z nových funkcí verze 2016

Výpočty na pozadí

ArchiCAD SE 2016 dokáže pracovat s aktuálně nevyužívanou výpočetní kapacitou počítače tak, že odhaduje příští akce a předpočítává je. Odhadování „co se bude dít” výrazně zkracuje odezvy programu, a to nezávisle na velikosti projektu. Jedná se o technologii příští generace. Pocit při práci s ní je zcela něco jiného, než co nabízejí standardní BIM aplikace bez schopnosti predikovaných výpočtů na pozadí.

Plynulejší a rychlejší navigace ve 3D

ArchiCAD SE 2016 disponuje plně optimalizovaným využitím OpenGL enginu grafických karet, což přináší plynulou a bleskově rychlou navigaci ve 3D, a to i v případě velkých modelů budov.

Vylepšené pracovní prostředí

ArchiCAD SE 2016 přináší uspořádání otevřených pracovních oken do záložek, což umožňuje mnohem jednodušší a rychlejší přepínání mezi jednotlivými zobrazeními BIM projektu (půdorysy, řezy, pohledy, 3D zobrazení, …). Režim zobrazení full-screen v Mac prostředí dělá z ArchiCADu SE „nejpřirozenější” BIM aplikaci pro tuto platformu.

Intuitovní ovládání

Obr. 1 Multi popisky
Obr. 1 Multi popisky
Obr. 3 Výkazy povrchů
Obr. 3 Výkazy povrchů

ArchiCAD SE 2016 automaticky řeší problém s příliš „zahuštěnými“ řetězci kót. Program rozmístí texty směrem od kótovací čáry tak, aby byly čitelné. SE 2016 umí přiřadit k jednomu objektu více popisek, např. vypsat skladbu konstrukce, protipožární vlastnosti, ID (Obr. 1). Nový systém vodících čar, pomocných prvků a bodů výrazně zrychluje modelování (Obr. 2). Výkazy ploch sendvičových nebo profilových konstrukcí jsou v některých případech nedocenitelnou pomůckou. Například při výpočtu plochy vrstvy izolace. Tabulky povrchových materiálů – nová kategorie interaktivních tabulek, umožňuje vykázat celkovou tzv. exponovanou plochu povrchových materiálů (včetně dalších vlastností jako jsou barva nebo použitá vektorová výplň) (Obr. 3).

Obr. 2 Vodící čáry
Obr. 2 Vodící čáry
 

Vylepšení práce s PDF

Pro sdílení PDF dokumentů využívá ArchiCAD SE 2016 přístup WYSIWYG – „what you see is what you get / co je vidět, to dostanete“ – resp. pouze viditelné vrstvy jsou do PDF ukládány. Exportované PDF dokumenty s sebou nesou strukturu vrstev archicadovského projektu, při prohlížení PDFka lze vrstvy vypínat.

Jediný možný BIM je Open BIM

SE 2016 umožňuje importovat IFC model přesně tak, jak vypadá v aplikaci, kde byl vytvořen. Objekty IFC Spaces jsou vždy konvertovány do editovatelných archicadovských Zón, přičemž je zachována původní geometrie, lze přepsat materiály a styly IFC modelu vybranými stavebními a povrchovými materiály. IFC data lze propojit s parametry GDL objektů. Pokud má více knihovních prvků společný nějaký parametr, lze tento parametr mapovat v jediném kroku na data IFC, což značně zrychluje práci s IFC daty v IFC manažeru. Detekce kolizí nyní pracuje se všemi načtenými IFC MEP prvky, což dělá z ArchiCADu SE 2016 unikátní nástroj pro mezioborovou BIM koordinaci.

Interaktivní 3D Painter

Obr. 4 Painter
Obr. 4 Painter

Nový Surface Painter umožňuje přímo ve 3D zobrazení pomocí plovoucí palety a kliknutí myši rychle a jednoduše měnit povrch (texturu) jednotlivých ploch modelu (konstrukčních prvků i GDL objektů – okna, dveře, nábytek). 3D Painter umí vyhledávat materiály v atributech projektu i připojeném katalogu, vyhledávat objekty modelu podle použitých materiálů nebo přímo otevřít nastavení vybraného povrchového materiálu (Obr. 4).

Omezení ArchiCADu SE oproti velkému ArchiCADu vycházejí z určení SE a týkají se týmové a mezioborové spolupráce (ne TeamWork, ne BIM Server), modelování speciálních konstrukcí (ne Rekonstrukce) a vizualizací (ne CineRender, ne Skica). Naopak funkce SE zahrnují řadu „vychytávek“ velkého ArchiCADu jako jsou částečné zobrazení konstrukcí, natočení pohledů, stíny v pracovním okně OpenGL, texty u kót, „excel“ v interaktivních výkazech, rozšířené nastavení oken a dveří, pravítko či přímé načítaní geodetických dat.


Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. (CEGRA)
logo Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. (CEGRA)

Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR s.r.o. (CEGRA) si vybudovalo pozici zásadního dodavatele IT pro stavebnictví a průkopníka BIM. Jako partner fy GRAPHISOFT dodává BIM projekční systémy Archicad a DDScad, dále systém pro kontrolu projektu Solibri. ...