Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Koupelnové desatero (nejen) pro seniory aneb bezpečná koupelna pro každý věk

Co se úrazů týká, koupelna je jedním z nejrizikovějších místností v bytě. Od určitého věku bychom měli myslet nejen na krizi středního věku, ale také na to, že naše stabilita a odolnost vůči pádu se bude snižovat. Plánování přestavby koupelny, aby vyhovovala i po padesátce, se jeví v kontextu následujícího koupelnového desatera jako nevyhnutelné.

Nejčastější příčinou úrazu v koupelně je uklouznutí nebo nepřekonání určité překážky, například okraje vany. „Většinou jde o úrazy dolních končetin, to znamená podvrtnutí, ale i zlomeniny, které zas nejsou tak vzácné, právě proto, že pád bývá nekoordinovaný a na tvrdý podklad. Takže právě zlomeniny hrozí. Mohou to být i zlomeniny horních končetin, poranění hrudníku, žeber nebo i páteře a hlavy,“ varuje MUDr. Vladimír Medek, člen výboru České společnosti pro ortopedii a traumatologii.

Jaké jsou tedy zásady bezpečnosti v koupelně? Ve spolupráci se společností Sanitec jsme pro vás připravili toto koupelnové desatero:

  1. Pořízení bezpečné, popřípadě bezbariérové koupelny, nezáleží ani tak na věku jako na zdravotním stavu a pohybové způsobilosti konkrétního člověka. I lidé mladšího věku jsou vlivem sedavého zaměstnání, obezity a nezdravého životního stylu méně pohybově zdatní. Takže úraz v koupelně hrozí v každém věku. Věk, který je považován za rizikovější z hlediska pravděpodobnosti zranění, je od 50. až 55. roku.
  2. Podpůrné prvky, například madla, jsou v koupelně zásadní i pro nehandicapované uživatele. Je důležité mít možnost se v koupelně přidržet stabilní, ergonomické a dobře uchycené opěry například při překonávání okraje vany.
  3. Z bezpečnostního hlediska je lepší sprchový kout než vana. Při vstupu i výstupu ze sprchového koutu odpadá nutnost překonávat překážky. Navíc je možné do sprchového koutu umístit sedátko (může být sklopné) i madla.
  4. Vaničku sprchového koutu lze osadit do jedné roviny s podlahou. Pro vyšší bezpečnost vybírejte vaničky s protiskluzovou úpravou.
  5. K některým vanám je možné přikoupit madlo – z vany se pak lépe vstává nejen seniorům a nemocným lidem, ale i těhotným, obézním nebo lidem s problémy pohybového ústrojí.
  6. Důležitá je také hygiena a vůně v koupelně. Mikroby a bakterie, které se množí ve WC míse, pomáhají odstraňovat tablety, které se vhazují přímo do WC nádržky. Pro seniory a handicapované osoby je vhodné pohodlnější vhazování tablet otvorem ve WC tlačítku.
  7. s vyšším věkem ubývá sil k cídění umyvadel, van, záchodů i skel sprchových koutů. Vybírejte proto sanitu s takovým povrchem, který odpuzuje vodu a tím i zabraňuje usazování nečistot a vodního kamene.
  8. Starší nebo pohybově handicapovaný člověk se špatně zvedá z nízkého WC, proto je vhodné myslet i na vhodnou výšku WC, která by měla být minimálně 46 cm.
  9. Pro stabilnější sezení na WC a pro bezpečnější dosed, především z vozíku, ze kterého se na WC nasedá ze strany, jsou vhodné ocelové klouby WC sedátka a délka klozetu od stěny 70 cm.
  10. WC prkénko při neopatrném manipulování může ohrozit prudkým pádem z výšky prsty, proto je dobré vybrat na trhu WC prkénko s automatickým pozvolným sklápěním.

umyvadlo
KOLO – REKORD: Toto standardní umyvadlo 50 x 41 cm je vhodné i do malých prostor. Senioři často nechávají přestavovat svoje malé panelákové koupelny, které nelze zvětšit: 987 Kč.
koupelna
KOLO - NOVA TOP BEZ BARIÉR: Umyvadlo 65 x 56 cm: 2.057 Kč. Závěsný klozet délka od zdi 70 cm: 4.800 Kč. KOLO – LEHNEN – FUNKTION: Pevné madlo k umyvadlu 60 cm: 6.904 Kč. Sklopné madlo k WC 85 cm: 9.973 Kč.
vana
KOLO - NOVA TOP BEZ BARIÉR: K vanám jsou k dostání také čelní i boční panely včetně profilů, kterými lze zakrýt rohy. Výhoda: nemusí se obezdívat.

KOLO – COMFORT: U vany je možnost přiobjednat madla. Vana je hluboká, kompaktní, užší. Výhoda: nižší spotřeba vody. Vana: 6.670 Kč (150 nebo 160 x 75 cm, hloubka 42 cm). Madla (2 kusy): 1.657 Kč. Stříbrný podhlavník Cosmo: 953 Kč.
madlo
KOLO – LEHNEN: Podle lékařů jsou madla v koupelně zásadní i pro nehandicapované uživatele. Pevné madlo s držákem pro ručník: 7.220 Kč.
koupelna
KOLO – LEHNEN: Madla je vhodné umístit nejen do koupelny, ale i na WC. Není nutno přezdívat (v panelákových koupelnách). Madlo lomené 90°: 3.976 Kč, sklopné madlo s držákem na toaletní papír, povrch držadla z bílé pevné PUR pěny 12.764 Kč, sklopné madlo také s bílou pevnou PUR pěnou: od 9.801 Kč (dle délky).
sprcha
KOLO – ABELE: Keramická sprchová vanička s profilovaným dnem, 70 x 70 cm, hloubka 7 cm: 7.409 Kč. KOLO – LEHNEN – FUNKTION: Sedátko z ABS plastu - nerez základ pro uchycení do stěny: 11.191 Kč. KOLO – LEHNEN: madlo jednoduché, rozteč 60 cm: 2.464 Kč; věšák sprchového závěsu: 7.393 Kč.
toaleta
KOLO – NOVA TOP BEZ BARIÉR: Klozet kombinační zvýšený na 46 cm s keramickou nádrží a dvojčinným splachováním: 6.366 Kč.
koupelna
KERAMAG – DEJUNA: Novinka roku 2011 splňuje požadavky nejen koupelny všech generací, ale i bezbariérové koupelny, aniž by vzbuzovala dojem nemocnic a handicapu.
umyvadlo
KERAMAG – DEJUNA: Do umyvadla lze napustit vodu ve dvou hladinách, v případě napuštění první hladiny vzniká v umyvadle odkládací prostor: od 6.216 Kč.
klozet
KERAMAG – DEJUNA: Širší sedátko zajišťuje maximální stabilitu dokonce obézním lidem a osobám na vozíku, takže se mohou přesunout ze strany na stranu. Širší sedátka mají klouby a hřídel poklopu z ušlechtilé oceli, které zajišťují bezpečné používání, i když se na klozet uživatel přesouvá ze strany: 6.360 Kč.
wc
KOLO – TECHNIC – SmartFresh: Unikátní systém šetrný vůči armaturám, díky němuž lze hygienicky vložit desinfekční tyčinku do WC tlačítka, odtud tyčinka putuje do nádržky, a do styku s vodou přichází pouze při spláchnutí.
WC bezbarierové
KOLO – TECHNIC – SmartFresh: Modul stojí 4.248 Kč, tlačítka s funkcí Fresh od 646 Kč, náplně 5 ks 84 Kč. KOLO – LEHNEN: Pevné madlo k WC: 7.273 Kč, sklopné madlo k WC: 9.973 Kč, držák toaletního papíru: 2.449 Kč. KOLO - NOVA TOP BEZ BARIÉR: Závěsný klozet délka od zdi 70 cm: 4.800 Kč.
záchodMechanismus automatického pozvolného sklápění WC sedátka (KOLO).

Při navrhování vybavení koupelen bereme v potaz také potřeby osob se sníženou pohyblivostí. Nabízíme výrobky, které umožňují koupelnu kompletně vybavit s přihlédnutím k jejich potřebám. Najdete u nás jak modul speciálně přizpůsobený pro použití madel pro handicapované osoby, tak klozetové mísy, madla a další potřebné příslušenství, díky kterému se vaše koupelna stane příznivější pro starší nebo handicapované osoby,“ říká Veronika Menšíková, marketingová manažerka společnosti Sanitec.

Více informací na www.sanitec.cz


Geberit spol. s r.o.
logo Geberit spol. s r.o.

Systémy zdravotně technických instalací, vnitřní rozvody vody, kanalizace, instalační systémy, předstěnové instalace, splachovací systémy, armatury s automatickým uzavíráním, WC s integrovanými sprchovacími funkcemi Geberit AquaClean.