Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praktický pohled na bezbariérová řešení záchodů

Je třeba ohlídat dosahové vzdálenosti a výšková osazení prvků, vycházet z potřeb osoby na vozíku, ale také prostoru pro pomáhající osobu. Článek je zároveň pozvánkou na akci Překonejme bariéry, která se koná 11. - 12. listopadu 2015 ve dvoraně nové budovy ČVUT FA v Praze.

PŘEKONEJME BARIÉRY- pozvánka

Společný projekt ČVUT Fakulty architektury - prof. Ing. arch. Ireny Šestákové, Pražské organizace vozíčkářů a Sjedocené organizace nevidomých a slabozrakých pod názvem Překonejme bariéry se letos uskuteční v termínu 11. - 12. listopadu 2015. Již 13. ročník akce bude probíhat ve dvoraně nové budovy ČVUT FA od 9:00 do 16:00. Více informací na www.presbariery.cz.

Bezbariérová řešení záchodů - příklady z praxe

Portál ESTAV.cz zveřejnil článek BEZBARIÉROVÁ ŘEŠENÍ ZÁCHODŮ - PŘÍKLADY Z PRAXE, který je součástí seriálu článků, které pro ESTAV.cz píše sdružení Život bez bariér.

Základ:

  • Dle vyhlášky odpovídá minimální prostor potřebný pro otočení vozíku o více než 180° kruhu o průměru 1500 mm.
  • Dveřní otvory by měly mít u upravitelných bytů, bytů zvláštního určení a obytných částí staveb šířku min. 900 mm, u ostatních staveb upravených vyhláškou se musí světlá šířka vnitřních dveří rovnat min. 800 mm.
  • Ideální dveře jsou samozřejmě bez prahu, pokud již nutně práh bý musí, pak by neměl být vyšší než 20 mm a velkou pomocí pro překonání jsou zkosené nájezdové hrany, nebo doplnění náběhovou přechodovou lištou.
  • Je třeba myslet na dosahové vzdálenosti a výšková osazení jednotlivých prvků vybavení

V článku BEZBARIÉROVÁ ŘEŠENÍ ZÁCHODŮ - PŘÍKLADY Z PRAXE pak najdete ještě celou řadu dalších praktických poznatků pro to, aby prostory skutečně sloužily a nebyly jen splněním zákonných povinností.


Zajímavé řešení v Parnas Caffe v Brně, kde je WC pro handicap a standardní WC společně v jedné místnosti, foto D. Kopačková



Parnas Caffe Brno. Vlevo: detail rozdílné výšky WC, vpravo: umyvadlo, foto D. Kopačková

Prodloužené a zvýšené WC, foto D. Kopačková

Život bez bariér usiluje o společenskou integraci zdravotně postižených a seniorů, kteří mohou v rámci sdružení navštěvovat sociální služby, ubytovat se v bezbariérových bytech, vzdělávat se, poradit se o svých problémech či získat zaměstnání v chráněné dílně a na dalších pozicích. Naším dlouhodobým cílem je vybudování centra komplexních služeb pro naše klienty i širokou veřejnost v prostorách bývalého kláštera v Nové Pace a záchrana této nemovité kulturní památky.
O tomto projektu jsme psali: Projekt záchrany bývalého kláštera v Nové Pace

Celá rubrika HANDICAP na TZB-info

 
 
Reklama