Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Facility Managementem lze ušetřit až 30 % finančních nákladů na správu nemovitostí

„Inteligentní správa budov je dnes především otázkou úspor – od sdílení specialistů, přes výhody centrálního nákupu, až po dlouhodobou optimalizaci provozu technologií,“ říká předseda představenstva STRABAG Property and Facility Services Zdeněk Švanda.

Nabízené úspory mají několik úrovní:

Personalistika

Když někdo vlastní dva nebo tři objekty, málokdy sežene člověka, který rozumí všem potřebným oborům. STRABAG PFS je schopen sdílet drahé specialisty a jejich čas efektivně alokovat na více projektů. Tím zákazníkovi okamžitě klesají náklady.

Moderní technologie

Existují například moderní technologie, které podle předpovědi počasí začnou budovu chladit už v noci, a ne až ve chvíli, kdy ráno přijdou zaměstnanci do práce a všichni pustí klimatizaci na plný výkon. To jsou v konečném důsledku ohromné úspory. Dle výpočtů STRABAG PFS jen stand-by režimy počítačů, monitorů, tiskáren a dalších běžných zařízení v desetipatrové kancelářské budově s kancelářemi pro 60 osob přijdou majitele objektu ročně na téměř 87 000 korun.

Centrální nákupy

Při představě zajímavých objemů odběru energií pro dodavatele je možné dostat se na velmi rozumné ceny, a tím i úspory. To platí třeba i o nákupu materiálu nebo specializovaných služeb jako jsou servisy, revize technologií, úklid a ostraha objektu.

Správa nemovitostí v rámci státní správy

Nová vláda deklarovala úspory jako jednu ze svých priorit a bude vypisovat tendry na správu národního majetku. Outsourcování správy nemovitostí může státnímu rozpočtu přinést kýžené úspory.

V první fázi by měl stát vědět, kolik budov vlastní, s jakými činnostmi je schopen pracovat a jaké má v objektech technologie. To je takzvaná pasportizace, ovšem pasportizace z hlediska provozu, nikoliv pouhý výčet budov, což dnes řeší Centrální registr administrativních budov (CRAB). Podstatné je s čím vlastně stát operuje a jaké služby požaduje. Největším neduhem u státní správy je neerudované vypisování veřejných zakázek a nízká kvalita zadávacích dokumentací. I v tom STRABAG PFS může významně pomoci.

STRABAG PFS

  • klientům nabízí technologické poradenství z hlediska provozu objektu, stáří technologií a nutnosti jejich případné renovace.
  • zajišťuje poradenství v oblasti technologií klientům, kteří teprve staví nebo stavbu chystají.
  • vytváří příležitosti úspor v nových, z hlediska Facility managementu nadstandardních oborech, jako je třeba energetika
  • drží licence na obchod s elektřinou a plynem
  • nabízí energetický audit budov, termografická měření nebo vyhotovení průkazů energetické náročnosti budov
  • snaží se působit preventivně a přispívat k provozu budovy tak, aby klient v dlouhodobějším měřítku nemusel vynakládat prostředky na velké opravy.
  • nabízí optimalizaci budov
  • pro klienty sestavil program, který učí jejich zaměstnance chovat se „zeleně“.

Síla STRABAG PFS je v lidech, kteří dokáží řídit procesy, vysoutěžit nejlepší ceny, a klientovi tak zajistit řešení na míru.

Ing. Zdeněk Švanda

Do funkce předsedy představenstva společnosti STRABAG PFS a. s. zamířil z největší české poradenské společnosti MC-Triton. V ní tři roky působil jako Country manažer v regionu Bulharsko, kde řídil projektové týmy pro evropské financování infrastrukturních projektů a konzultační činnost v oblasti řízení firem. Předtím pracoval ve společnosti CIAS – Česká Inženýrská, která zajištuje projektový management ve výstavbě velkých investičních celků. Řídil rovněž advokátní kancelář Glatzova & Co. Absolvoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, obor provoz a ekonomie mezinárodní letecké dopravy, více než deset let pracoval v různých manažerských funkcích v Českých aeroliniích. Hovoří anglicky, rusky, bulharsky a francouzsky.

 
 
Reklama