Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

DELTA Group úspěšně dokončila sedmiletou přestavbu nemocnice

Na podzim 2022 byla slavnostně dokončena rekonstrukce a dostavba Nemocnice sv. Josefa ve Vídni. Příprava a realizace tohoto rozsáhlého projektu trvala celých šestnáct let, samotné stavební práce pak probíhaly sedm let za nepřerušeného provozu nemocnice.

Zdroj: DELTA Group ČR – Hlavní vstup do Nemocnice sv. Josefa ve Vídni. Projektové řízení a koordinace: DELTA Group.
Zdroj: DELTA Group ČR – Hlavní vstup do Nemocnice sv. Josefa ve Vídni. Projektové řízení a koordinace: DELTA Group.

Koncem května proběhla osobní prohlídka nemocnice pro zájemce, kteří chtějí vědět, jak se taková přestavba nemocnice, jež se vyznačuje průměrně 4 000 porody ročně (nejvíce v celém Rakousku) řídí a koordinuje. I přes překážky spojené s pandemií a zachováním provozu nemocnice se podařilo modernizovat stávající nemocniční budovu, která byla přizpůsobena nejnovějším technickým standardům, a připojit k ní hned tři nová křídla – lůžkové křídlo ve východní části, operační a porodní křídlo s neonatologickým oddělením v západní části a nové ambulantní centrum v prostoru dvora před hlavním vstupem. Vrcholem rekonstrukce se pak stala nová vstupní hala propojující nové a staré budovy.

Základem nemocničního areálu je stavba původního sanatoria z 19. století, jež byla v devadesátých letech výrazně rozšířena a upravena. Dnešní úpravy tedy navazují na stav z roku 1990. Rekonstrukce a dostavba přinesly výsledné zdvojnásobení užitné plochy na přibližně 25 700 m2. Zároveň se povedlo i starou budovu upravit do bezbariérové podoby a odstranit některé dispoziční a provozní nedostatky.

Důraz byl kladen i na energetickou účinnost. V rámci stavebního projektu byly instalovány tepelné čerpadlo a biosolární zelená střecha (kombinace extenzivní zelené střechy a fotovoltaické elektrárny), takže navzdory rozšířením téměř nestoupla potřeba odběru energie a plynu ze sítě.

V rámci projektu bylo vysazeno více než 250 nových stromů. Nemocniční pokoje jsou dobře prosvětlené a prostorné a ze všech je výhled do zeleně v okolním parku. Tým DELTA zde měl na starosti projektové řízení a koordinaci, management výběrového řízení a řízení smluvních vztahů se zhotoviteli a dodavateli. Další detaily z projektu ZDE.

V průběhu přestavby se uskutečnilo více než 1 000 projektových schůzek, na projektu pracovalo 2 000 lidí z 300 firem. Pravidelná koordinace a četná nasazení byla nutná k dodržení stanových nákladů, termínů a kvality u tak rozsáhlého projektu nemocnice s četnými změnami cen stavebních prací atd. „Tato čísla deklarují skutečně vysoké nasazení a naprosto výjimečnou spolupráci mezi objednatelem a dodavateli, která je ve stavebních projektech ojedinělá a na tomto projektu se ji podařilo udržet po mnoho let,“ dodává závěrem k dokončenému projektu přestavby Nemocnice sv. Josefa ve Vídni Mgr. Marcela Kolářová.

Detaily projektu Nemocnice sv. Josefa ve Vídni


DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.
logo DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.

Soustřeďujeme ve svém týmu více než 400 odborníků a expertů na architekturu, projekci staveb včetně BIM projektování, projektový management a celkové řízení a koordinaci staveb včetně detailního stavebního dozoru - digitální nástroje Datenpool, PlanRadar, ...

 
 
Reklama