Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pára jako účinný nástroj proti koronaviru

Společnost Kärcher, jedna z nejvýznamnějších firem v oblasti čištění přichází v těchto náročných dnech s dobrou zprávou. Testy potvrdily účinnost páry v boji s koronavirem.

Společnost Kärcher nechala testovat v nezávislé laboratoři v Německu účinnost jejich parních čističů v boji proti virům. Laboratorní testy potvrdily, že při správném používání odstraní přístroje z tvrdých povrchů až 99,999 % obalených virů*, jako je koronavirus nebo chřipka, a 99,99 % běžných domácích bakterií**. Parní čističe tak mohou účinně pomoci přispět k obecné hygieně – jak v domácnostech, tak v komerčním a průmyslovém použití.

Čištění párou po dobu 30 sekund eliminuje 99,999 % obalených virů*

Obalené viry, jako je koronavirus SARS-CoV-2, mohou být neutralizovány při vysokých teplotách. Protože viry nejsou bakterie ani živé organismy, odborníci hovoří také o inaktivaci virů. V laboratoři byl na tvrdý povrch distribuován certifikovaný testovací virus (Modified-Vaccinia-Ankara-Virus), který je reprezentativní pro obalené viry. Tato oblast byla poté vyčištěna ruční tryskou parního čističe a příslušným potahem z mikrovlákna. Bylo prokázáno, že významného snížení až o 99,999 % obalených virů lze dosáhnout při maximálním tlaku páry a s dobou čištění 30 sekund na jedné ploše. Kärcher testoval parní čističe pro domácí použitíl i stroje pro profesionální použití. Ať už je pára produkována v kotli nebo v průtokovém ohřívači vody, nemá to vliv na výsledek v boji proti viru; obě technologie dosáhly v laboratoři srovnatelného výsledku.

*,** viz. úplné znění na www.karcher.cz

 
 
Reklama