Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Když není přívod vody… Oční sprcha se zásobníkem ve vyhřívané skříni

V poslední době se stále rozšiřuje nutnost instalovat centra záchrany v provozech, kde nelze zajistit temperování v zimních měsících.

V současnosti již lze ochránit pracovníky v provozech, kde v zimě teploty dosahují nízkých hodnot – na venkovních pracovištích nebo v halách bez vytápění. Pokud není na pracovišti přívod vody a nelze využít mrazuvzdorné oční bezpečnostní sprchy, je k dispozici vyhřívaná skříň na tankovou oční sprchu.

Jde o ocelovou, elektricky vyhřívanou skříň určenou i pro zóny EX 1 & 2. Uvnitř je vyjímatelná oční sprcha se zásobníkem o objemu 60 l. Při průtoku 4 l/min vydrží vyplachovat oči až po dobu 15 minut.

Oční sprcha se plní běžnou pitnou vodou. Vzhledem ke stárnutí vody v zásobníku je nutné ji kvůli nebezpečí množení zárodků pravidelně měnit nebo použít stabilizační přísadu. Při plnění pitnou vodou je doporučena výměna vody 1x týdně, při použití stabilizačního roztoku se interval výměny prodlouží asi na 6 měsíců.

Doporučené umístění tankové sprchy:

  • Dobře viditelné a přístupné místo označené piktogramem, v okolí musí být zachován volný prostor
  • Chladné místo mimo přímé slunce
  • Raději více, než méně, aby obsluha nemusela při nehodě dobíhat nebo dlouho hledat

Tankové sprchy dodávané firmou BangCo odpovídají normám ČSN EN 15154-4:2009, STN EN 15154-4:2009, DIN EN 15154-4:2009, GOST-R Certifikát č. 0145433.

 
 
Reklama