Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pracovní úraz: Letos náleží zaměstnancům větší odškodné

Uznaný úraz či nemoc je nezbytným předpokladem pro čerpání náhrad za ztrátu výdělku. Za základ výpočtu se bere průměrný výdělek před vznikem škody.


© Fotolia.com

V letošním roce lidé, kterým se přihodí pracovní úraz nebo nemoc z povolání, dostanou větší odškodné. Pojišťovny vyplatí na náhradách za ztrátu výdělku 4,24 miliardy korun, což je meziročně o 139,5 milionů korun více. Podle dat ČSÚ se v prvním půlroce roku 2018 stalo 23 525 pracovních úrazů, a to s pracovní neschopností delší než tři kalendářní dny. Smrtelných úrazů bylo 57. To je o 15 více než za stejné období roku 2017. Kvůli dočasné pracovní neschopnosti pro nemoc a úraz denně chybělo na svých pracovištích 224 441 pojištěnců.

Valorizace je automatická

Od 1. 1. 2019 se valorizují renty za zdraví poškozené v práci, a to o 3,4 %. Všem. Za základ výpočtu se bere průměrný výdělek před vznikem škody. Příklad: mzda za původní práci 26 000 Kč, po úrazu a přeřazení na jinou práci 16 000 Kč. Náhrada za ztrátu na výdělku je 10 000 Kč. S předepsanou valorizací náhrady za ztrátu na výdělku ve výši 3,4 % se (fiktivní) průměrný výdělek 26 000 Kč zvýší na 26 884 Kč, a proto i vyplácená náhrada na 10 884 Kč.

Prevence se vyplatí

Podle Aleny Komolové z Bureau Veritas je problém pracovní úrazovosti mimo jiné v tom, že firmy zajímají spíše vysoké pokuty, které mohou dostat, než aktivní prevence. „Etické principy zde nehrají tak velkou roli a příslušné zákony také nejsou dostatečnou motivací. Nejlepší výsledky naopak mají podniky s aktivním přístupem k odstraňování rizik na pracovišti. Například jedna firma dokázala zkrátit délku pracovní neschopnosti svých zaměstnanců z 80 dní na polovinu, a to za jeden rok od zavedení příslušných opatření. Prevence se tedy vyplatí. Sníží se tak zároveň i riziko případných tahanic mezi firmou a zaměstnancem kvůli uznání pracovního úrazu či nemoci z povolání. Uznaný úraz či nemoc je nezbytným předpokladem pro čerpání náhrad za ztrátu výdělku,“ říká školitelka a expertka na bezpečnost práce ze společnosti Bureau Veritas.

 
 
Reklama