Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kalkulátor pro hodnocení ekonomické návratnosti energetických opatření v nájemních domech

Volně dostupný on-line webový nástroj k ekonomickému hodnocení návratnosti energeticky úsporných opatření v nájemním bydlení. Výstup Projektu RentalCal (HORIZON 2020)

Kalkulátor pro hodnocení ekonomické návratnosti energetických opatření v nájemních domech

Nástroj, který je zde představen (dále jen "Kalkulátor"), je hlavním výstupem projektu RentalCal. Je určen pro vlastníky nemovitostí, bytová družstva, správce nemovitostí, správce obecních bytů a energetické poradce. Měl by sloužit jako podpůrný nástroj při rozhodování o investicích. Vychází z principu vizualizace finančních dopadů a umožňuje podrobně modelovat různé scénáře. Výpočet zohledňuje změnu peněžních toků před a po energetické renovaci. Kromě přímých peněžních toků zohledňuje i vliv daní, amortizace, odpisů a způsobu financování. Stanoví návratnost vloženého vlastního kapitálu investora a do výpočtu zahrne i případnou úpravu nájemného, dotace a zvýhodněné úvěry, změny v nákladech na údržbu a opravy apod.

Kalkulátor funguje jako webový online nástroj na jednoduchém principu zadávání vstupních hodnot, zpracování a výstupu. Jako jazyk lze vybrat češtinu, manuál je zatím k dispozici pouze v angličtině. Data jsou zadávána buď přímo uživatelem nebo mohou být částečně vybrána z nabídky menu. Zadání probíhá v několika pracovních krocích, k zadávaným hodnotám má uživatel k dispozici podrobnější vysvětlení s nápovědou. Výsledky výpočtu lze exportovat do formátu PDF. Zajímavé je zobrazení výsledků odděleně z pohledu vlastníka nemovitosti/investora a z pohledu nájemníka.

Bližší seznámení s nástrojem je možné na webtool.rentalcal.eu
Po načtení odkazu lze v levém horním rohu obrazovky lze zvolit jazyk, po vstupu do programu je třeba odsouhlasit podmínky užívání.

 
 
Reklama