Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stručná informace o projektu RentalCal (HORIZON 2020)

Společný evropský zájem o problematiku zvyšování energetické účinnosti v sektoru nájemního bydlení dal vzniknout projektu RentalCal. Projekt byl úspěšně dokončen v červenci 2018.

Stručná informace o projektu RentalCal (HORIZON 2020)

Nájemní bydlení je jedním z důležitých pilířů trhu bydlení. Finančně dostupné nájemní bydlení je často jedinou alternativou pro osoby, které si nemohou dovolit bydlení ve vlastním bytě. Nabídka nájemních bytů má rovněž zásadní význam pro mobilitu pracovní síly. Snižování energetické náročnosti v sektoru nájemního bydlení má svá specifika, a to především dva rozdílné pohledy na tutéž problematiku, jednak ze strany vlastníka nemovitosti a jednak z pozice nájemníka.

Projekt RentalCal - Evropský rámec hodnocení návratnosti energetických opatření v sektoru nájemního bydlení řešilo 11 partnerů v osmi evropských zemích. Během projektu, který trval 3 roky byly v jednotlivých partnerských státech shromážděny a zpracovány statistické údaje a informace z oblasti technické, daňové, finanční a právní. Výsledky byly prezentovány formou dílčích výstupů a rovněž byly publikovány souhrnné zprávy. Jedním z nejdůležitějších výstupů projektu je volně dostupný on-line kalkulátor pro hodnocení návratnosti energetických opatření. Kalkulátor je určen pro vlastníky nemovitostí, bytová družstva, správce nemovitostí, správce obecních bytů a energetické poradce. Měl by sloužit jako podpůrný nástroj při strategickém rozhodování o investicích a může pomoci i v jednáních s nájemníky.

Výstupy projektu jsou volně dostupné na stránkách projektu http://www.rentalcal.eu

 
 
Reklama