Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejvíce plýtváme o státních svátcích

Analýza spotřeb energií v administrativních budovách na základě reálných dat z budov po celé České republice. Využijte pro porovnání s vlastními nemovitostmi.

Rozhodli jsme se podělit o zajímavé informace týkající se spotřeby elektrické energie, vody a tepla v administrativních budovách v České republice. Data o měrných spotřebách a základní statistiky jsou uveřejněny v článku na našem blogu.

Vznikla za pomoci on-line monitoringu aplikace Enectiva a taktéž při naši běžné činnosti tzn. energetických auditech a energetických optimalizací. Z analýzy spotřeb energií vyplynul zajímavý údaj o rozdílu spotřeby mezi státním svátkem a víkendem. Z hlediska obsazenosti a odvedené práce můžeme státní svátek klidně považovat za srovantelný s nedělí a taktéž spotřeba by tomu měla odpovídat. Nicméně spotřeba elektřiny ve státní svátek je v průměru o 4-8% vyšší než právě v neděli a v případě tepla se jedná o řádově vyšší hodnoty.

Ve státní svátky je spotřeba tepla o 28-40% vyšší než během nejbližšího víkendu. Spotřeba tedy de-facto odpovídá běžnému pracovnímu dnu. To jen odhaluje potenciál, jaký je možno využít při zvyšování energetické efektivity v komerčních nemovitostech.

 
 
Reklama