Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Program výstavby nájemních bytů

Ministerstvo pro místní rozvoj spouští letos v březnu program výstavby nájemních bytů. Kromě seniorů či samoživitelek pamatuje i na lékaře.


V roce 2019 budou mít města a obce k dispozici jednu miliardu korun, v dalších letech se má podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) podpora zvyšovat. Na stavbu sociálních bytů poskytne stát obcím stoprocentní dotaci. Jde však maximálně o pětinu bytů v konkrétním domě. Na zbytek bytů si může obec vzít buď zvýhodněný úvěr z fondu bydlení, nebo klasický komerční úvěr.

„Program s názvem Výstavba v sobě spojuje dva momenty. Prvním jsou sociální byty, kam nespadají jenom byty pro sociálně nepřizpůsobivé, ale například také pro seniory nebo matky samoživitelky. Druhým momentem je to, že obce potřebují nájemní byty pro veřejně prospěšné profese, jako jsou například lékaři nebo učitelé,“ uvedla už dříve ministryně Dostálová.

V případě, že by se na budování sociálního bydlení dávalo kolem dvou miliard ročně, mohlo by se podle ministerstva pro místní rozvoj postavit kolem 1250 bytů. U rekonstrukcí by to bylo ještě o 150 bytů víc. Za miliardu určenou na dostupné bydlení pro lékaře či učitele by pak šlo pořídit 600 až 800 bytových jednotek.

Na byty pro „veřejně prospěšné profese“ si podle Dostálové mohou obce vzít výhodně úročený úvěr od Státního fondu rozvoje bydlení, kde je sazba určena referenční sazbou Evropské unie. Aktuálně je to 1,8 procenta.

Více v článku na stránkách ČT24.
 
 
Reklama