Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na demolice získají obce více než 113 milionů korun

Schváleno bylo celkem 42 podaných žádostí. na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. Po demolici dojde u většiny projektů ke znovuoživení a tím i ke zkrášlení prostředí.

Mezi nejúspěšnější letos patří kraje Ústecký, Královehradecký a Olomoucký

„Chátrající nevyužívané objekty trápí spoustu měst a obcí. Kromě toho, že jsou životu nebezpečné, se kolem nich soustředí i sociální problémy. Odstraňování těchto budov je velmi nákladné, poskytnuté peníze proto daným obcím jistě významně pomohou tyto problémy řešit. Mezi nejúspěšnější letos patří kraj Ústecký, Královehradecký a Olomoucký,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

V Ústeckém kraji bylo schváleno osm podaných žádostí v celkové hodnotě 37,2 milionů korun, v Královehradeckém kraji sedm žádostí v celkové částce za více než 21 milionů korun a v Olomouckém kraji šest žádostí v hodnotě 13,3 milionů korun.

Ve městě Štětí dojde například k demolici objektu bývalé ubytovny, která je umístěna přímo v centru, tedy v lokalitě zastavěné rodinnými domy. V době rozvoje papírenského průmyslu objekt sloužil jako ubytovna pro zaměstnance s kapacitou šedesáti bytů. Budova má tři podlaží a od roku 2000 je zcela opuštěná. Objekt v současné době bezprostředně ohrožuje občany města. Po odstranění budovy zde bude vytvořeno travnaté hřiště pro potřeby požárnického sportu.
V severočeském Mostu bude zase vyřešen havarijní stav bytového domu, který se nachází v blízkosti zóny „Stovky“. Jedná se o dům se třemi samostatnými vstupy a čtyřmi podlažími.

Schválené projekty


Na celkem 21 místech po celé ČR proběhly díky podpoře MMR demolice nevyužitých budov již v r. 2016

Tehdejší ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová rozhodla o schválení prostředků určených k poskytnutí dotací v rámci programu Demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. Téměř 69 milionů korun bylo v r. 2016 rozděleno mezi 21 projektů.

„Jedná se o pilotní program, který má před sebou ještě dva roky a dalších 200 milionů korun, které mohou starostové obcí využít na demolice chátrajících objektů. Věřím, že revitalizovaná území na místech současných chátrajících budov pomohou zvýšit kvalitu života v dané obci i jejím okolí,“ uvedla tehdy ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

 
 
Reklama