Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Po roce 2020 až 500 miliard Kč z EU

ČR by v následujícím programovém období po roce 2020 mohlo z evropských dotací čerpat až 500 miliard korun. V porovnání se současným obdobím by to bylo o necelou pětinu méně.

Ilustrační obrázek, foto D. Kopačková, redakce
lustrační obrázek, foto D. Kopačková, redakce

"Pan Juncker (Jean-Claude, předseda Evropské komise) řekl, že by byl nerad, aby peníze na politiku soudržnosti klesly pod 30 procent celkového rozpočtu Evropské unie. Dneska je to 34 procent. Takže nějaký úbytek tam bude. V tomto období máme zhruba 600 miliard korun, takže si myslím, že nakonec bychom se mohli dostat na 500 miliard. Ale musíme za to samozřejmě bojovat," uvedla pro ČTK ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová.

Dopad na výši dotací bude mít podle ní brexit a také změna metodiky výpočtu přidělování peněz jednotlivým zemím, kdy více peněz dostávají ty s nižším HDP na obyvatele v porovnání s průměrem EU.

Pro ČR jsou důležité infrastruktura, inovace, lidské zdroje a územní rozvoj

"České ekonomice se v poslední době velmi daří. Ale pro nás bude důležité, aby komise začala debatovat o tom, že politika soudržnosti je pro všechny regiony. V Česku by dotace mohly týkat všech regionů s výjimkou Prahy, která je výrazně nad unijním průměrem," uvedla dále Dostálová.

Podle posledních informací z EK by následující programové období mělo být stejně jako doposud sedmileté.

Podle Dostálové bude Česko prosazovat, aby si jednotlivé členské země mohly o nastavení priorit rozhodovat více samy.
"Pro nás je těžké říkat, na co budeme potřebovat peníze za pět až šest let. Chceme větší pružnost a autonomii. A jednoznačně podporujeme zapojení partnerů z regionů, krajů měst a obcí do této problematiky. Chceme sladit regionální priority s národními," sdělila Dostálová.

Rekapitulace:
  • V programovém období 2014 až 2020 může ČR čerpat z evropských fondů 23,9 miliardy eur (asi 600 miliard korun).
  • Ke konci 2018 Evropská komise vyhodnotí země a jejich programy podle toho, jak plní své závazky vůči strategii Evropa 2020. V případě neplnění může Česko přijít o 6 % z přidělené částky.
  • V programovém období 2007 až 2013 mohla Česká republika z evropských fondů čerpat zhruba 700 miliard korun. Z toho asi 4 % nebyla vyčerpána.
 
 
Reklama