Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

EK má připomínky k návrhu operačního programu Životní prostředí

Komisi se například nelíbí plán výměny kotlů spalujících uhlí za nové rovněž uhelné kotle. MŽP chce o připomínkách s Bruselem jednat.

Z připomínek Evropské komise k návrhu takzvaného operačního programu Životní prostředí pro období 2014-2020 mimo jiné vyplývá:
Česká republika by se měla více zaměřit na podporu obnovitelných zdrojů energie při vytápění, zvýšit poměr recyklovaného odpadu, doplnit strategii redukce oxidu dusíku a polétavého prachu. Plánovaná podpora výměny kotlů na uhlí za kotle spalující rovněž uhlí není v souladu s nízkouhlíkovou ekonomikou EU.

Pro ministra životního prostředí je podpora kotlíkových dotací klíčová

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) řekl ČTK, že bude s EK nadále vyjednávat. Podpora takzvaných kotlíkových dotací z evropských zdrojů je pro něj prý absolutně klíčová. Je přesvědčen, že výměna starého kotle na uhlí za nový uhelný nízkoemisní uleví životnímu prostředí.

"Výměna kotlů na uhlí za jiný typ vytápění - například plyn - s sebou nese i vyšší náklady pro občany a je jisté, že zájem ze strany lidí především v těch nejpostiženějších oblastech nebude takový, respektive bude řádově nižší, než když způsob vytápění zůstane zachován," uvedl Brabec s tím, že o tom hovořil s představiteli krajů.
Nový operační program podle něj podpoří i nízkouhlíkové technologie a přechod na jiné zdroje jako jsou obnovitelné zdroje energie.

Další informace najdete na TZB-info:

 
 
Reklama