Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nemoci z povolání: kožní choroby jsou u Čechů druhé nejčastější. Škodí i špatně vybrané pracovní rukavice, varují odborníci

Kožní choroby mají v Česku druhý největší podíl mezi nemocemi z povolání, hned za nemocemi plynoucími z přetěžování končetin, jak ukazují nejnovější statistiky Státního zdravotního ústavu. Lidé nejčastěji onemocní alergickou a iritační dermatitidou. Odborníci na bezpečnost práce varují před používáních nevhodných pracovních rukavic pro manipulaci s nebezpečnými látkami. Některé ochranné rukavice dokonce samy škodlivé látky obsahují, zejména šestimocný chrom nebo zbytkové chemikálie z výroby. Nejvíce jsou kožními chorobami ohrožení stavební dělníci a také pracovníci při výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Používaní nekvalitních pracovních pomůcek kritizují i některé stavební firmy.


Systém bezpečnosti práce, který nechrání zaměstnance

Podle odborníků je problém v nedostatečné ochraně zaměstnanců a špatně nastaveném systému bezpečnosti práce, který sice formálně odpovídá předpisům, ale ve skutečnosti není plně funkční. „Například ve stavebnictví se často používají nejlevnější kožené rukavice, u kterých řada testů prokázala nadlimitní obsah šestimocného chromu, látky dráždivé pro pokožku, která vyvolává zarudnutí, popraskání kůže, boláky nebo otoky. Pro alergiky je rizikové dokonce i její stopové množství, jež normy povolují. Měsíčně si průmyslové firmy pořizují odhadem statisíce párů těchto nekvalitních kožených rukavic,“ upozorňuje Lubomír Winkler, bezpečnostní konzultant ze společnosti Ardon Safety.

Kožené versus máčené rukavice očima stavaře


Kožené rukavice mají navíc velmi kolísavou hodnotu i z hlediska užitných vlastností. „Nejlevnější a při výrobě nejčastěji používaná štípenková kůže po prvním namočení ve vodě, nebo propocení tvrdne a přestává být použitelná. Navíc se tyto rukavice velice rychle prodřou a asi nejhůře ze všech ostatních sedí na rukou. Naproti tomu máčené rukavice vydrží déle, voda jim neškodí a hlavně neobsahují rizikový šestimocný chrom. Mají mnohem lepší vlastnosti,“ popisuje své zkušenosti Josef Hulín ze stavební firmy Redom.CZ, která se zabývá vysoušením domů.

BOZP jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti stavebních firem

Ardon Safety vnímá, že bezpečnostní technici mají snahu přinášet nejefektivnější řešení, ale jsou omezení nákupčími, pro které je hlavním kritériem cena, a management chce jenom finální výsledky a nemá čas jít do hloubky a techniky v jejich snaze podpořit. „Z mého pohledu spolu nákupčí a technici málo komunikují. Nákupčí často porovnávají jablka s hruškami, zejména když srovnávají produkty dle obecné specifikace či ceny a ne dle reálné funkčnosti. My chceme nahradit cestu domněle snižovaných nákladů reálnými úsporami. Revize systému bezpečnosti práce pomocí auditů má firmám ukázat, jak přestat topit vlastními bankovkami a využít oblast BOZP ke zvýšení konkurenceschopnosti,“ podotýká Lubomír Winkler z Ardon Safety.

Pohled z praxe: nákupčí OOPP často nevědí, co stavaři potřebují

Josef Hulín ze stavební firmy Redom.cz je přesvědčený o výhodnosti kvalitnějších ochranných pracovních prostředků a pomůcek. Jak sám říká, praxe ve stavebnictví ale vypadá mnohdy jinak. „Firemní nákupčí často ani nevědí, co stavaři potřebují a sáhnou po nejlevnější variantě. Nízká cena ale často odpovídá slabé kvalitě a musí proto rukavice další pomůcky nakupovat mnohem častěji. Navíc riskují zdraví a bezpečí dělníků. Pak je tu další věc – zedníků a dalších řemeslníků na trhu práce ubývá a firmy by si měly vážit těch, které ještě mají. Občas si na stavbě připadám jak v Trhanově, když vidím, v jakém oblečení lidé pracují. Je to vizitka každé firmy i jednotlivého řemeslníka,“ říká stavař.




Faktor ceny OOPP i neinformovanost firem

Několik slov k cenové politice a informovanosti firem v oblasti OOPP dodává na závěr Petr Kaňka z Bureau Veritas, lektor a konzultant BOZP. „V řadě firem vůbec nevědí o například existenci tenkých neprořezných rukavic s velmi citlivým úchopem pro jemnou práci, které jsou určeny do prostředí, kde se lze snadno říznout. Rozdíl mezi obyčejnou a neprořeznou rukavicí je mírně vyšší cena, která ale nemusí znamenat přímo úměrné vyšší náklady. Je totiž rozdíl, zda k prořezu dojde hned napoprvé, což rukavici okamžitě znehodnotí a vyvolá potřebu pořídit nové balení, nebo když se tak stane až po osmdesátém pokusu o průnik na jednom místě. Životnost rukavic je pak samozřejmě výrazně delší.

 
 
Reklama