Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

BOZP: Mrazuvzdorné verze tělních a očních bezpečnostních sprch

V poslední době se stále rozšiřuje nutnost instalovat tělní a oční sprchy také v provozech, kde nelze zajistit temperování v zimních měsících. Všude tam, kde se stáčejí nebezpečné látky, kde s nimi obsluha manipuluje, je nezbytné instalovat vhodnou a kvalitní bezpečnostní sprchu.

Bezpečnostní sprchy jsou důležitým zařízením první pomoci nejen v laboratořích a výrobních halách, ale také na nezastavěných pozemcích se skladovací plochou nebo výrobním zařízením. Je nutné, aby sprchy byly umístěny blízko místa potenciálního ohrožení. Tyto volně stojící sprchy se instalují na podlahu a jejich součástí jsou obvykle i různé typy očních sprch.

Příslušenství
Příslušenství

Aby bezpečnostní sprchy ve venkovním prostředí při teplotách pod nulou bez problému fungovaly, musí být mrazuvzdorné. U vyhřívaných variant je toto zajištěno automaticky regulovaným topným kabelem a dodatečnou izolací. Integrovaný termostat pak zajistí dodatečné vytápění. Obklad trubek a izolace má být z ušlechtilé, resp. nerezové oceli. Takto je zajištěna maximální odolnost zařízení v průmyslovém prostředí nezávisle na povětrnostních podmínkách.

 

Jak rozhodně ne…

Viděli jsme několik zamrzlých „mrazuvzdorných“ sprch. Největším nešvarem je dodatečné ovinutí stávající, obvykle interiérové sprchy topným kabelem:

Tělní sprcha interiérová, dodatečně amatérsky „omotána“ topným kabelem upevněným lepicí páskou. Nevyhřívá se ani rameno, chybí izolace, ohřev je neúčinný, sprcha zamrzá.
Tělní sprcha interiérová, dodatečně amatérsky „omotána“ topným kabelem upevněným lepicí páskou. Nevyhřívá se ani rameno, chybí izolace, ohřev je neúčinný, sprcha zamrzá.
Podobný „zásah“ u oční sprchy. Zde je kabel překážkou při samotném spuštění… Navíc raménko u očnic je z plastu!
Podobný „zásah“ u oční sprchy. Zde je kabel překážkou při samotném spuštění… Navíc raménko u očnic je z plastu!

Mrazuvzdorná bezpečnostní sprcha musí být konstruována již předem s cílem zajistit bezvadnou funkci v extrémních podmínkách. Dodatečné úpravy levnějších verzí vedou v důsledku k omezení funkce a problém neřeší.

Moderní mrazuvzdorné sprchy

Mrazuvzdorná sprcha
Mrazuvzdorná sprcha
Mrazuvzdorná tanková sprcha
Mrazuvzdorná tanková sprcha

Modulární konstrukce zajišťuje jednoduchý přístup k ventilům a spojovacím součástem při případné údržbě. Kompaktní sprchovací hlavice je chráněna před vandaly. Sprchy se spouští nerezovým táhlem nebo i nožní pákou. Zamrznutí nepřipadá v úvahu ani při extrémních podmínkách.

Hlavní zásady pro volbu vhodné mrazuvzdorné sprchy:

  • Modulární uspořádání pro různá využití i možnost údržby nebo opravy
  • Bezúdržbový nerezový kulový ventil
  • Konstrukce z nerezové oceli
  • Vysoce výkonná sprchovací hlavice pro bezproblémový provoz
  • Stabilní táhlo s velkým madlem také z nerezu
  • Štítek s piktogramem pro viditelné označení nouzové sprchy
  • Provedení s oční sprchou
  • Musí odpovídat normám ČSN EN 15154-1 a 2, DIN 12899-3 a ANSI Z358.1

Mrazuvzdorné varianty pak musí mít:

  • Izolaci a ohřev doprovodným topným elementem
  • Termostat reagující na okolní teplotu pro úsporu energie
  • Odolnost vůči mrazu až do teploty okolí −27 °C
  • Výhodou je standardní provedení „EX“ pro zóny 1 a 2 s povolením ATEX

Nemáme přívod vody?

Často se stává, že je nutné instalovat sprchu také tam, kde není přívod média. Řešením pak je tanková sprcha v nezámrzném provedení.

Pro tyto účely se vyrábějí tankové sprchy s vyhříváním, navíc třeba s osvětlením a signalizací, v provedení EX do prostor s nebezpečím výbuchu. Jsou opět nerezové, obvykle osazené tělní sprchou, oční sprchou v průmyslovém provedení s krytem a tankem s vodou, který je umístěn v horní části. Výhodou je nezávislost na vedení vody a skvělá ochrana jak očí, tak i těla pracovníka. Nejmenší tanková sprcha má objem již 350 l, existují však i verze 800 l a 2 000 l.

V dnešní době již není problém ochránit pracovníky i v provozu, kde v zimě dosahují teploty nízkých hodnot. Zdraví člověka za to vždy stojí!

 
 
Reklama