Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezpečnost práce není fráze

6. listopadu se uskutečnil kulatý stůl na téma Zdravé pracoviště zvládne i stres. Akci spolupořádaly Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci, Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo zdravotnictví.

V rámci kulatého stolu se diskutovalo nejen o bezpečnosti práce, ale zejména o vlivu stresu a psychosociálních rizik na zaměstnance. Při této příležitosti vystoupila celá řada odborníků, včetně zástupců firem oceněných tituly Správná praxe, Bezpečný podnik a Podnik podporující zdraví. Titul Správná praxe v letošním roce získaly společnosti, které bojují proti stresu na pracovišti.

Každých pár minut někdo zemře při práci. A to v rámci provozů tak vyspělých, jaké jsou v Evropě. Muži se zraní častěji než ženy, mladí lidé častěji než starší. Taková a další závažná fakta vycházejí z výzkumů, které má k dispozici EU-OSHA (Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci). Vyplývá z nich, že bezpečnost práce nelze podceňovat, naopak stále patří ke klíčovým pojmům, které je třeba s prací, zaměstnáváním a zaměstnanci spojovat.

Týden 20. až 24. října patřil v celé Evropě bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, zejména psychosociálním rizikům. V jeho rámci se tématu stresu při práci nejen věnuje víc pozornosti, vrcholí při něm i některé projekty a soutěže, které oceňují přístupy společností k této problematice. Patří mezi ně evropská soutěž Správná praxe, a národní soutěže Bezpečný podnik a Podnik podporující zdraví. Také letos vyhlašovali ministři práce a sociálních věcí a zdravotnictví v tomto týdnu vítěze těchto titulů v České republice.

Mezi oceněné podniky národního kola evropské soutěže Správná praxe patří například Nestlé Česko, závod Sfinx z Holešova, výrobce zdravotnických a medicínských výrobků Lohmann & Rauscher ze Slavkova u Brna či Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí. Na jaře 2015 budeme znát vítěze 12. ročníku Evropských cen za správnou praxi. Za Českou republiku tam postupuje projekt firmy Nestlé Česko, závod Sfinx Holešov.

Každoročně také přibývá firem, které se můžou řadit mezi bezpečné podniky, jako jsou například ČEZ, Jaderná elektrárny Dukovany a Temelín. Za podnik podporující zdraví lze označit takovou společnost, která pečuje o zdraví svých zaměstnanců nad rámec svých povinností i zákona. Jedná se třeba o vytváření vyhovujícího pracovního prostředí nebo podporu zdravého životního stylu. K takovým, kteří to s úspěchem praktikují, patří třeba Krajský úřad Kraje Vysočina.

Projekt, který podporuje a řídí v členských zemích EU Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci, nese název Zdravé pracoviště zvládne i stres.

2 výzkumy: EU-OSHA a ESENER

EU-OSHA má k dispozici výzkum, z něhož vyplývají zajímavá fakta.
Tak například nejčastěji uváděnými příčinami stresu při práci byly reorganizace práce nebo nejistota zaměstnání (přibližně 7 z 10 respondentů), dlouhá pracovní doba či nadměrné pracovní zatížení a šikana nebo obtěžování na pracovišti (kolem 6 z 10 respondentů). Stejný průzkum ukázal, že přibližně 4 z 10 zaměstnanců mají za to, že otázka stresu není na jejich pracovišti dobře řešena.

V jiném, rozsáhlejším průzkumu podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER) vyjádřilo obavy ze stresu na svém pracovišti přibližně 8 z 10 evropských řídících pracovníků, ovšem méně než 30 % jich přiznalo zavedení postupů pro řešení psychosociálních rizik. Z průzkumu také vyplynulo, že téměř polovina zaměstnavatelů se domnívá, že psychosociální rizika lze řídit obtížněji nežli „tradiční“ rizika v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Projekt zaměřený na řízení stresu při práci a psychosociálních rizik pokračuje i v příštím roce. Agentura EU-OSHA připravuje brzké vydání elektronického průvodce řízení stresu při práci ve všech evropských jazycích. Malým a středním podnikům poskytne zdarma rady, jak stres na pracovišti řešit.

Stres a psychosociální rizika

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) si klade za cíl učinit z Evropy bezpečnější, zdravější a produktivnější místo pro práci. Provádí výzkum, získává a distribuuje spolehlivé, vyvážené a nestranné informace v oblasti BOZP a pořádá celoevropské osvětové kampaně. Agentura, kterou v roce 1996 zřídila Evropská unie a která má sídlo ve španělském Bilbau, umožňuje spolupráci zástupců Evropské komise, vlád členských států, organizací zaměstnavatelů a zaměstnanců i předních odborníků ze všech 28 členských států Evropské unie i dalších zemí.

Důležitá data

  • Evropské týdny bezpečnosti a ochrany zdraví při práci: 20. – 24. října 2014 a opět v roce 2015
  • Slavnostní vyhlášení vítězů evropské soutěže Ceny za správnou praxi: duben 2015
  • Summit kampaně Zdravé pracoviště: listopad 2015
 
 
Reklama