Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jarní servis budov nového tisíciletí: Jen klimatizace a zeleň, zbytek zařídí chytré technologie

Jaro je období, kdy je třeba pečlivě zkontrolovat stav budov po dlouhé a chladné zimě. Zatímco u rodinných domů to často znamená celkovou údržbu, kontrolu kotlů, fasád a komínů, administrativní nebo průmyslové budovy nového tisíciletí se bez těchto úkonů obejdou. Efektivní vytápění, chlazení i servis u nich celoročně spravují moderní technologie, jejichž vývoj nabízí facility manažerům stále nové možnosti prediktivní údržby spravovaných objektů.

Ať už jde o pasáže v obchodních centrech, velké administrativní budovy nebo logistické haly, všechny tyto objekty disponují systémem, který pečlivě udržuje požadovanou vnitřní teplotu. A to jak s ohledem na jejich využívanost, tak i venkovní teplotu. Dřívější pochůzky do kotelen a fyzický dohled nad zimním a jarním vytápěním, jsou proto už nějakou dobu minulostí.

Systém měření a regulace (BMS), který se v Česku začal v běžné praxi objevovat na přelomu tisíciletí, se celoročně stará o vytápění i chlazení objektů. Ručně zadávaným změnám se správci budov snaží spíše vyvarovat, protože vždy přináší riziko chyby,” popisuje Stanislav Kolář, provozní ředitel údržby SSI Group.

Brzy pomůže umělá inteligence

Řídící elektronika, která respektuje nastavené ekvitermní křivky, navíc dokáže identifikovat případné úniky tepla. Jakkoli je ale tato technologie úsporná a účinná, stále ještě vyžaduje asistenci zkušených facility managerů. To by se v blízké době mohlo změnit s nástupem systémů využívajících strojového učení a umělé inteligence.

Chytré systémy založené na strojovém učení se u objektů postupně učí z chyb, které se tam kdy staly a snaží se je minimalizovat tak, aby provoz byl co nejefektivnější a spotřeba energií byla co nejmenší,” vysvětluje Stanislav Kolář z SSI Group, pro kterou je využití chytrých technologií při správě budov jasnou vizí budoucnosti.

Už teď spolupracujeme s partnerskými firmami, které tyto chytré systémy používají a SSI Group je v brzké době plánuje využívat také. Jednáme například o spolupráci se společností, která dodává podobné řešení francouzskému Michelinu,” dodává Kolář s tím, že využití nových technologií znamená pro řadu firem i cestu z personální krize, která se dotýká celého odvětví facility managementu.


Klimatizace a úklid

Veškerou lidskou práci ale umělá inteligence zdaleka nenahradí. I moderní budovy potřebují po chladné zimě například údržbu propadlých chodníků a mrazem popraskaných dlaždic nebo vyčištění střešních vpustí a odvodňovacích kanálků, aby mohly efektivně odvádět vodu během jarních dešťů. Zevrubnou kontrolu, výměnu filtrů a dezinfekci pak před letní sezónou potřebují i klimatizační systémy.

V neposlední řadě je třeba odstranit nečistoty, které se obyčejně přes zimu na chodnících, parkovištích a dalších venkovních plochách nahromadí. Ustupující sněhová pokrývka nejčastěji odhalí vrstvy spadaného listí, větve a bohužel často i poházené odpadky. Vhodný je také čas pro důkladné mytí oken a prosklených ploch.

Stanislav Kolář, provozní ředitel údržby SSI Group.
Stanislav Kolář, provozní ředitel údržby SSI Group.

Aby se zeleň zelenala

Mnoho spravovaných budov obklopuje zeleň. Pokud se jí má dobře dařit, potřebuje údržbu zejména půda, ze které rostou.

Aerační práce, odstranění plevele a aplikace hnojiv pomohou zajistit zdravý růst rostlin v dalším vegetačním období. Stromům a keřům prospěje důkladné prořezání. Podpoří se tak jejich zdravý růst a je možné poupravit tvar, ve kterém budou dále růst. Objevit se mohou také začínající příznaky chorob nebo přítomnosti škůdců, tam je třeba zasáhnout podle potřeby,” upřesnil ředitel útvaru úklidu SSI Group David Fiala.

Začátek jara je také ideální pro novou výsadbu. Při tom je třeba přizpůsobit výběr nových květin, keřů a stromů pro dané klimatické podmínky a plán krajiny.

O společnosti:

SSI Group je ryze česká rodinná společnost, která se na trhu pohybuje od roku 1990. Zajišťuje komplexní služby IFM – bezpečnost, údržbu, energetiku a úklid nemovitostí. Portfolio tvoří několik stovek objektů po celé České a Slovenské republice a postupně expanduje do dalších zemí střední Evropy. V oblasti energetiky má SSI Group bohaté zkušenosti s návrhem a realizací projektů v oblasti teplárenství a průmyslové energetiky.