Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Wöhler pomocníci, bez kterých se neobejdete

Mezi novinky patří například analyzátor spalin Wöhler A 550, mimo analýzy spalin lze přístrojem provést měření tahu a zpětného tahu spalinové cesty, dále videoinspekční systém Wöhler s transparentní diagnostikou sledovaného prostoru a kompetentní analýzou skrytých nedostatků přímo na místě. Další novinky a tipy pro vaši práci najdete v následujícím článku.

Analyzátor spalin Wöhler A550 / A 550L


Jako letošní novinku firma Wöhler představuje analyzátor spalin Wöhler A 550. Cílem vývojových inženýrů bylo držet krok s moderním trendem doby a přístroji dodat design dnešních oblíbených smartphonů. I ovládání analyzátoru je řešeno v tomto duchu – intuitivní a přehledné díky velkému dotykovému displeji. Celý přístroj je chráněn krytem, který dodává analyzátoru Wöhler A 550 pocit robustnosti.

Mimo analýzy spalin lze přístrojem provést měření tahu a zpětného tahu spalinové cesty. Stanovení koncentrace CO v okolí spotřebiče a 4 Pa test je v dnešní době pro analyzátor samozřejmostí. Další nespornou předností přístroje je rychlé a nedestruktivní zkoumání vlhkosti dřeva, což určitě ocení zákazníci jako doplňující měření pro kontrolu palivového dřeva do kotlů nebo interiérových spotřebičů na pevná paliva.

Uživatel přístroje jistě ocení čtyřletou záruku na přístroj a senzory CO a O2, kterou společnost Wöhler automaticky poskytuje. Menu analyzátoru spalin Wöhler A 550 je v českém jazyce. Naměřené data lze graficky zkontrolovat před vytisknutím na místě měření, nebo exportem do PC pomocí USB nebo Bluetooth. Efektivní ochranu proti vniknutí kondenzátu do přístroje zajišťují čtyři stupně filtrace.

Videoinspekční systém Wöhler VIS 350 – kamera nové generace


Videoinspekce z kufru. Je-li nutné prověřit potrubí pro splaškovou vodu, kouřovody či klimatizační vedení nebo průmyslová vedení, máte s přístrojem Wöhler VIS 350 vše při ruce – můžete nejen vše zdokumentovat, ale také máte možnost přímé lokalizace poškozeného místa.

Nový kamerový systém firmy Wöhler je kompaktní a je umístěn ve velmi stabilním skořepinovém kufru. Skládá se z dvacet metrů dlouhé vodící GFK tyče, barevné kamerové hlavy s flexibilním uchycením o průměru 26 a 40 mm a velkého barevného displeje. K tomu samozřejmě patří typické Wöhler ovládací pole, jenž slouží k jednoduchému ovládání kamerového systému. Kamerová hlava (360° otočná, 180° kyvná), o průměru 40 mm s optimálním osvětlením (tři stupně intenzity) může kontrolovat stav potrubí v celém rozsahu. Obzvlášť praktická je funkce HOME, která nabízí zákazníkovi při inspekci možnost automatického srovnání pohledu kamerové hlavy do pozice vpřed.

Cesta kamerové hlavy potrubím může být zaznamenána jako video. Překážkou není ani více kolen do 87°. V případě nálezu místa poškození, je možné pořídit okamžité foto během záznamu a to jednoduchým stiskem tlačítka. Pro odhad nákladů na opravu a její cílené provedení vylepšila firma Wöhler polohování kamerové hlavy. Mimo digitálního odměřování délky se také zobrazí poloha kamerové hlavy. To je velká pomoc např. u velmi rozvětvených potrubních sití. Obrazovka zobrazuje nepřetržitě pozici kde je v potrubí „nahoře“ a kde „dole“, jestli se pohybuje nahoru nebo dolů a doleva nebo doprava. Dokonce je možná i rádiová lokalizace kamerové hlavy pomocí přístroje Wöhler L 200. Je to jednoduchý a cenově přístupný postup, jak vyhledat poškozené místo.

Lokátor Wöhler L 200


Inspekce potrubí v zemi, ve střechách a stěnách patří ke každodenní práci řemeslníků. Po inspekci přichází na řadu lokalizace, oprava a čištění postiženého místa. Toto je s pomocí lokátoru Wöhler L 200 hrou pro děti. Vystopuje signál vysílaný hlavou kamery s naprostou přesností. Vizualizace průsaků, dokumentace poškozených nebo znečištěných míst pomocí videoinspekčního systému nabízí řemeslníkům a jejich zákazníkům úsporu času i nákladů. Lokátor Wöhler L 200 následně lokalizuje rádiový signál kamerové hlavy. Poškozené místo je rychle nalezeno a označeno díky přesné lokalizaci na přehledném barevném displeji. Takto jednoduše a pohodlně funguje lokalizace s přístrojem Wöhler L 200. Lokátor lze upevnit na teleskopickou tyč. Veden těsně nad zemí, podél stěny nebo pod stropem, lokalizuje Wöhler L 200 pomocí dlouhých rádiových vln kamerovou hlavu. Ideální je zejména navádění uživatele během celé lokalizace za pomoci barevného displeje. Na displeji se zobrazuje naváděcí kříž, nastavený na horizontálním rastru. Současně je k dispozici i dobře slyšitelný akustický signál, který je přenášen hlasitým odposlechem nebo sluchátky. Naváděcí kříž a intenzita signálu ukazují, jak daleko a ve kterém směru se lokalizovaný bod nachází. Nalezený úsek, který je potřeba vyčistit nebo opravit, může být okamžitě označen. K tomuto účelu se na konci lokátoru nachází držák křídy.

Wöhler SM 500 – měřič prachových částic ve spalinách


Zdlouhavé a nákladné vyhodnocování při měření jemných prachových částic ve spalinách patří minulosti. Robustní přístroj Wöhler SM 500 poskytuje jeho obsluze přesné výsledky přímo na místě měření. Jednodušeji to snad již ani nejde. Přístroj vyniká velice jednoduchou konstrukcí, díky které je připraven k okamžitému použítí. Přístrojem Wöhler SM 500 s certifikací TÜV je možno stanovit konkrétní hodnoty prachových částic podle 1. BImSchV přímo na místě měření. Díky nekomplikovanému průběhu měření provedete veškeré nutné práce v nejkratším možném čase. Jasný, barevný displej zobrazuje již v průběhu samotného měření graficky, nebo numericky konkrétní naměřené hodnoty včetně O2 a CO ve spalinách. Výsledkem měření je kompletní vyhodnocení topenišť na pevná paliva stupně 1 a 2 podle 1. BImSchV.

Přístroj Wöhler SM 500 je schválen pro všechna pevná paliva včetně uhlí, obilovin nebo slámy. Díky USB portu lze všechny naměřené hodnoty přenášet online do PC, kde probíhá zpracování a vyhodnocení naměřených dat pomocí softwaru Wöhler SM 500 PC. Měření koncentrace prachu se provádí gravimetrickou metodou, která je nezávislá na palivu a vzdušné vlhkosti. Díky technicky vyladěnému a přesnému váhovému modulu je možné provést pravé gravimetrické měření v rozsahu od 0 do 1 000 mg/m3.

Přístrojem lze kompletně posoudit topeniště, vyhodnotit koncentrace O2 a CO a v základním vybavení přístroje je i další sonda, kterou lze stanovit teplotu spalin či tah komína.

Videoinspekční systém Wöhler VIS 400 – kamera nejen pro kominíky


S popruhem kolem krku, monitorem na hrudi, jedna ruka navádí kabel kamery a druhá cíleně ovládá kamerovou hlavici. Tak můžete pracovat s novým přístrojem firmy Wöhler, který se řadí do rodiny inspekční techniky – kamer nové generace.

Takto šikovný a stabilní je nový videoinspekční systém Wöhler VIS 400, jenž umožňuje inspekční práce komínů na šikmých střechách nebo kontrolu domovních plynových přípojek. Modulární konstrukce systému Wöhler VIS 400 umožňuje kombinaci s různými typy navijáků, kabelů a kamerových hlavic, které společnost Wöhler nabízí. Oblast můžeme kontrolovat v optimálním osvětlení díky LED technologii. Dokonalou inspekci prostoru zajišťuje 360° otočná a 180° výkyvná kamerová hlavice s funkcí HOME. Inspekce kontrolovaného objektu může být uložena jako krátké video, ke kterému je možno přidat mluvený komentář. Tato hlasová funkce je velmi praktická již na začátku pořizování videozáznamu, kdy usnadňuje následné přiřazení.

Pro odhad nákladů na opravu a její cílené provedení vylepšila firma Wöhler polohování kamerové hlavice. Mimo digitálního odměřování délky kabelu je na displeji zobrazována ikona polohy hlavice, která nepřetržitě zobrazuje její polohu. U barevné kamerové hlavice Ø 26 a 40 mm je možná i rádiová lokace polohy pomocí lokátoru Wöhler L 200.

Wöhler DP 600

Nové víceúčelové zařízení Wöhler DP 600 Vás přímo šokuje svým rozsahem využití.

  • měření těsnosti všech typů spalinových cest a průmyslových komínů dle EN 1443
  • měření těsnosti topeniště všech typů spotřebičů na pevná paliva
  • měření diferenčního tlaku
  • 4 Pa Test (dle TPG 70401)
  • manuální provoz – přístrojem lze nahradit jakýkoliv spotřebič při zadání hodnoty jeho jmenovitého příkonu
  • variabilní provoz – testování spalinových cest nad rámec přednastavených hodnot (max. 7 000 Pa)
  • možnost uložení 100 naměřených hodnot
  • Ir D rozhraní – výtisk přes termotiskárnu Wöhler
  • PC software – USB kabel
  • jednoduché ovládání přístroje
  • barevný OLED displej
  • 4tlačítkové ovládací pole Wöhler

Přístrojem Wöhler DP 600 se testují kouřovody a komíny z hlediska jejich těsnosti. V menu je možné zvolit různé typy komínů. Přístroj Wöhler DP 600 reguluje automaticky testovací tlaky pro komíny typu P, H a N a automaticky vyhodnocuje netěsnosti.

Wöhler DP 600 dokáže provádět mimo jiné měření velkoobjemových zařízení, díky dostatečnému výkonu ventilátoru, který dosahuje hodnot až 200,00 Nm3/h.

Videoinspekční systém Wöhler VIS 250

S inspekční kamerou Wöhler VIS 250 vyhledáte a analyzujete zcela jednoduše poškozené místo v potrubí od Ø 40 mm. Všechna potřebná výbava je umístěna do kompaktního skořepinového kufru, který je díky akumulátoru zcela nezávislý na síti.


Videoinspekční systém Wöhler Vám nabízí transparentní diagnostiku sledovaného prostoru a kompetentní analýzu skrytých nedostatků přímo na konkrétní místě.

Jeho bezkonkurenční přednosti jsou:

  • flexibilní uchycení kamerové hlavy umožňující průchodnost potrubím
    již od ᴓ 40 mm a ohybu 87°
  • vodotěsnost kamerové hlavy – krytí IP 68
  • pořízení videozáznamu v délce trvání dle použité SD karty
  • lokace kamerové hlavy do síly 1 m pevného cihlového zdiva
  • elektronické počítalo vzdálenost kamerové hlavice
  • indikace polohy kamerové hlavy
  • fotoaparát
  • tři úrovně osvětlení kamerové hlavice
  • datum a čas pořízení videozáznamu

Díky snadnému, uživatelsky příjemnému ovládání a rychlé připravenosti se inspekční systém postará nejen o spokojenost zákazníků, ale umožní hravě vyřešit vzniklé problémy. Integrovaná paměť pro videa umožní kompletní dokumentaci inspekčních prací.


WÖHLER BOHEMIA, s. r. o.
logo WÖHLER BOHEMIA, s. r. o.

Analyzátory spalin, inspekční kamery, digitální manometry, soupravy k měření těsnosti plynového vedení a další přístroje a nářadí pro plynaře, topenáře, instalatéry, vzduchotechniky, kominíky atd.