Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společnost ENBRA představila na brněnském veletrhu URBIS budoucnost dálkových odečtů

Změřit se dá vše, můžeme mít takřka nekonečné množství dat, ale pokud nevíme, proč je sbíráme a co se chceme dozvědět, vynakládáme prostředky zbytečně. Opravdovou cenu pro nás nemají odečtené hodnoty, ale až znalost toho, jak je využít pro náš prospěch.

Společnost ENBRA se 5. a 6. června zúčastnila brněnského veletrhu URBIS SMART CITY FAIR, který byl zaměřený na obor Smart city. Zástupci společnosti se zde představili i v rámci konferenčního programu. Vedoucí technického oddělení Ivo Winkler odprezentoval příspěvek k budoucnosti dálkových odečtů v konceptu internetu věcí.

Měření a zpracování dat v budovách i v rámci městských celků

Možnosti způsobu odečtů, rozvoj nových technologií či porovnání současného stavu s budoucími způsoby měření a procesem zpracování dat v návaznosti na plánování výstavby nejen jednotlivých budov, ale i městských celků. To byla hlavní témata příspěvku vedoucího technického oddělení společnosti Enbra Ivo Winklera v rámci čtvrtečního konferenčního programu veletrhu URBIS SMART CITY FAIR. Samotná dvoudenní akce se přitom věnovala zejména konceptu chytrých měst.
„Z našeho pohledu je osvěta o budoucnosti nejen měření spotřeby, ať už vody, tepla či elektřiny, ale i zpracování dat do užitečných znalostí mimořádně důležitá. Již současné technologie nabízejí řadu možností směrem k optimalizaci nákladů a celkové energetické úspoře. Jedním z hlavních prvků je zejména úprava chování směrem k menší spotřebě a přesnějšímu plánování využití zdrojů. Jeho význam bude do budoucna dále stoupat, “ uvedl Winkler.

ENBRA svým vystoupením na veletrhu URBIS navázala na nedávný příspěvek na dubnových Dnech teplárenství a energetiky na stejné téma.

„Tak jako je odečet hodnot a zpracování dat denní náplní naší práce, která se s využitím Smart meteringu spolu s Internetem věcí promění. Snažíme se přenést naše myšlenky směrem k potenciálním uživatelům a potenciálním zákazníkům. Poznatky z naší dosavadní praxe využíváme k vývoji nových směrů a realizaci nových myšlenek nejen v oblasti odečtů, ale i následné práce se získaným znalostmi,“ uzavřel Ivo Winkler.

Opravdovou cenu pro nás nemají odečtené hodnoty, ale až využití s jejich znalostí


Prezentace: Dálkové odečty v konceptu internetu věcí a jejich reálné využítí pro zákazníka

"Dnes víme pouze jak bylo, v budoucnu budeme umět predikovat vývoj spotřeb a potřeb zdrojů a budeme schopni dopředu upravovat jejich spotřebu a chování celé sítě od spotřeby po výrobu (budeme vyrábět právě tolik, kolik bude činit poptávka a budeme vědět kolik budeme potřebovat s předstihem)," říká Ivo Winkler k hlavním tezím přednášky a k samotnému sběru dat doplňuje:
"Změřit se dá vše, můžeme mít takřka nekonečné množství dat, ale pokud nevíme proč je sbíráme a co se chceme dozvědět vynakládáme prostředky zbytečně. Opravdovou cenu pro nás nemají odečtené hodnoty, ale až znalost toho, jak je využít pro náš prospěch (v prezentaci část nazvaná Uhlí)."


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...