Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektronické hygienické plány – aneb s počítačem na úklid

Hygienický plán je v současné době obecně chápán především jako povinnost daná neoblíbeným zákonem. Okresní hygienické stanice jej kontrolují, sledují jeho dodržování a v případě že plán chybí, nebo není správně zpracován, napomínají a vyžadují nápravu. V nejhorším případě z toho kouká i nemalá pokuta. Proto se nemůžeme divit, že se z tvorby hygienického plánu stal strašák a nutné zlo pro vedoucí provozoven, facility managery, hygienické pracovníky a pro všechny, kteří se úklidem v praxi zabývají.

Dosud bylo zvykem tuto povinnou legislativu řešit „univerzálními“ hygienickými plány. Předtištěné tabulky, které vycházejí z předpokladu, že se v provozovně nachází stejné vybavení a povrchy jako ve všech ostatních, zcela určitě nemohou tato přísná hygienická pravidla splnit. Většinou je u těchto známých tabulek dbáno na úpravu a pečlivé grafické zpracování, zejména použitím obrázků a piktogramů, které mají usnadnit orientaci mezi výrobky, ale jejich používání je samo o sobě omezeno prostorem nebo vlastní grafickou úpravou. Toto řešení ale není optimální. Plány nepočítají s odlišnostmi mezi jednotlivými provozovnami, piktogramy nemají jednoznačný výklad a jejich nadměrné používání působí mnohdy nepřehledně.

Na hygienický plán je však třeba se dívat zcela jinýma očima a z opačného úhlu. Je to technický dokument, který musí obsahovat především informace co a čím čistit a dezinfikovat, jakým způsobem a jaké pomůcky používat. Pro pracovníky úklidu je to nástroj, kterým se musí řídit při vlastním úklidu a údržbě svěřených prostor. Stejné je to s pokyny k používání jednotlivých čisticích prostředků uvedených na etiketách. Pro vedoucí provozů je to pomůcka pro snadnou a prokazatelnou kontrolu práce pověřených pracovníků. Pokud je hygienický plán správně zpracován, velmi jej ocení vedoucí zejména ve velkých provozovnách s častým střídáním zaměstnanců. Hygienický plán musí být jednoduchý a přehledný, musí obsahovat všechny nezbytné informace potřebné pro dodržení správných postupů úklidu a především musí splňovat platnou legislativu.

Společnost CORMEN nově publikovala na svých internetových stránkách zcela nové revoluční řešení tvorby hygienických plánů pomocí webové aplikace. Toto je zcela ojedinělý a unikátní systém, pomocí kterého i laik zvládne zhotovit plán vyhovující nejnovější platné legislativě. Tato aplikace umožňuje rychlou a jednoduchou tvorbu hygienického plánu přesně na míru jednotlivým provozovnám. Řeší všechny dostupné povrchy, které se mohou vyskytovat u různých druhů vybavení, dokáže nabídnout všechny pracovní postupy v úklidu, umí doplnit k jednotlivým produktům také odpovídající dezinfekční prostředek. Hygienický plán vytvořený pomocí této jednoduché a přehledné aplikace lze samozřejmě vytisknout a nebo odeslat e-mailem na jakoukoliv adresu. To znamená, že můžete tyto hygienické plány vytvářet nejen pro sebe ale i pro své zákazníky a obchodní partnery.

Decentní design zajišťuje dokonalou přehlednost takto vytvořených plánů, které tak mohou pohodlně obsahovat všechny nezbytné údaje a snadno splnit všechny požadavky kladené zákonem. I méně zkušený pracovník se snadno zorientuje v požadovaných postupech a použitých přípravcích pro úklid.

Po výběru prostoru, pro který si hygienický plán tvoříte, si můžete vybrat z velkého množství vybavení a povrchů, které potřebujete čistit. Aplikace umožňuje zapracovat do plánu také určité nestandardní situace. Každý hygienický plán se tak stává unikátním dokumentem, vypracovaným na základě jasných a přesných požadavků dané provozovny a v případě jakékoliv změny (výměna podlahy, nové přístroje z odlišných materiálů než původní, apod.) si může každý snadno a rychle vytvořit hygienický plán nový. Nenáviděná tabulka se tímto způsobem promění ve vítaného pomocníka při udržování profesionální hygienické úrovně každé provozovny.

 
 
Reklama