Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

B+N Referencia odkoupila české pobočky od ISS Group a expanduje do celé střední Evropy

Stává se jedním z největších operátorů v oblasti facility managementu

Společnosti B+N Referencia je přední maďarská společnost pro správu zařízení, která svým zákazníkům poskytuje komplexní služby facility managementu. V letošním roce odkoupila některé pobočky od ISS Group, která se rozhodla opustit trh ve 13 zemích.

Touto akvizicí společnost B+N Referencia rozšířila svou působnost v České republice, Slovensku, Rumunsku, Slovinsku i Maďarsku a stala se jedním z největších operátorů v oblasti facility ve středoevropském regionu. „Jsem přesvědčen, že díky úspěšné akvizici se staneme hlavním hráčem facility managementu v Evropě,” říká Ferenc Kis-Szölgyémi, CEO společnosti B+N Referencia.

B+N Referencia svými aktivitami pokrývá téměř celý středoevropský region, kde sestala vedoucím facility operátorem. Tato mezinárodní expanze je pokračováním dosavadních úspěchů společnosti. Během dvou dekád se stala lídrem na vysoce konkurenčním trhu v Maďarsku a řadu let každoročně patřila mezi top 500 společností v Maďarsku s nevětším obratem, kdy v roce 2019 dosáhla obratu téměř 100 milionů eur a zisku 11 milionů eur po zdanění.

Kromě zakázek pro veřejný sektor se společnost zabývá i službami pro klienty z prestižních korporátních firem. Akvizice uskutečněná na jaře 2021, týkající se čtyř klíčových zemí v regionu, tak znamenala další milník v rozvoji společnosti.

Za posledních šest měsíců se B+N Referencia stala z lokálního leadera trhu významným a nepostradatelným hráčem v regionu. Potvrdili jsme, že znalosti, zkušenosti a odbornost našich kolegů zaručují úspěch na mezinárodním trhu. Zvyšováním velikosti firmy se zvyšuje i efektivita nákladů a větší objemy služeb nám dávají konkurenční výhodu oproti menším konkurenčním společnostem na našich trzích. Díky této transkaci se počet našich zaměstnanců zvýšil jednou tolik, a to na více než 10 000,” říká Ferenc Kis-Szölgyémi. „Naším kapitálem jsou všechny dělnické pozice. Dělnické profese v Evropě se rekrutují především ze střední a východní Evropy a tak jsem přesvědčen, že významná regionální pracovní síla zvýší naši konkurenceschopnost v západní Evropě. Této konkurenční výhody plánujeme využít i do budoucna v další expanzi,” dodává na závěr.

B+N Referencia věří, že se automatizace a robotizace stanou výrazně důležitějšími v sektoru facility managementu stejně jako v ostatních sektorech závislých na manuální práci a lidských zdrojích. Proto kromě neustálého rozvoje služeb vkládá velké úsilí do technologických inovací. Mezi maďarskými facility dodavateli je jedinou společností s vlastním centrem výzkumu a vývoje, kde vznikají automatizovaná řešení dostupná i pro zahraniční partnery. Jako příklad lze uvést autonomního úklidového průmyslového robota uvedeného na trh v roce 2019 nebo mobilní UV desinfekční přístroj vyvinutý v roce 2020.

Ferenc Kis-Szölgyémi
Ferenc Kis-Szölgyémi


O společnosti:

Během své více než dvacetileté existence se B+N Referencia rozrostla na přední maďarskou společnost pro správu zařízení, která svým zákazníkům poskytuje komplexní služby facility managementu. Společnost je již roky stabilním hráčem v žebříčku 500 maďarských společností s nejvyšším obratem. V posledních letech se její obrat neustále zvyšuje a v roce 2019 dosáhl obratu téměř 100 milionů eur a zisku po zdanění 11 milionů eur. Mezi její zákazníky patří prominentní představitelé maďarského korporátního sektoru i veřejných institucí. Akvizicí společností ISS ve střední a východní Evropě se v roce 2021 společnost stala regionálním poskytovatelem služeb FM s přítomností v Maďarsku, České republice, na Slovensku a v Rumunsku.