Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poptávka po nových průmyslových nemovitostech roste rychleji než nabídka

V roce 2018 se nabídka průmyslových prostor navýší především v regionech ČR, a to o 5,1 %. Plánovaná výstavba se týká nových hal v blízkosti již existujících firem z důvodu rozšiřování výroby a nových areálů tzv. na zelené louce.

Ilustrační obrázek, zdroj: TZB-info
Ilustrační obrázek, zdroj: TZB-info

Nabídka průmyslových nemovitostí poroste v následujících letech především v regionech ČR

Poptávka poroste podle predikcí ředitelů developerských firem ještě rychleji a za stejné období se v regionech letos zvýší o 6,7 %. Poptávku přitom táhne hlavně zájem zahraničních korporací, přičemž výstavba se týká nových hal v blízkosti již existujících firem z důvodu rozšiřování výroby a nových areálů tzv. na zelené louce.
V roce 2018 se nabídka průmyslových prostor navýší především v regionech ČR, a to o 5,1 %. Nájmy průmyslových nemovitostí vzrostou v průměru o 4,2 %, do jejich zvyšování se nejvíce promítá růst cen pozemků pro výstavbu. Praha pak nabídne ve stejném období o 3,9 % více průmyslových nemovitostí než v loňském roce. Růst nabídky bude pokračovat i v příštím roce, kdy se zvýší o 4,8, respektive 4,2 %.
Poptávka po průmyslových nemovitostech poroste rychleji než nabídka. Množství poptávaných průmyslových prostor v regionech ČR se v letošním roce navýší o 6,7 %, v Praze pak dojde ke zvýšení poptávky o 5,4 %. Zatímco v roce 2019 se růst poptávky v regionech udrží na přibližně stejné hladině (6,6 %), v Praze dojde k jeho mírnému snížení na 4,2 %.
Vyplývá to ze Studie developerských společností Q2/2018 zpracované analytickou společností www.ceec.eu ve spolupráci s KPMG Česká republika.




Ekonomika projektů přestává fungovat díky růstu cen ve stavebnictví

„Výstavba nových průmyslových a logistických prostor není již podmíněna zájmem konkrétního nájemce a probíhá mnohem více spekulativně,“ komentuje aktuální situaci na trhu Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v ČR.
Svůj pohled přidává také Jan Hasík, ředitel společnosti HSF Systém. „Vzhledem k prudkému růstu cen materiálu a prací ve stavebnictví zejména v loňském roce a k pokračování tohoto trendu v roce letošním předpokládáme zpomalení výstavby nových projektů koncem roku 2018 nebo nejpozději v roce 2019. Developeři na vzrůstající ceny nemohou zareagovat adekvátním zvýšením nájmu, a proto ekonomika projektů přestává fungovat.“

Českému průmyslu se aktuálně stále daří a tomu odpovídá i rostoucí poptávka po průmyslových nemovitostech

Průmyslové nemovitosti v současné době podle ředitelů developerských firem poptávají především zahraniční korporace (78 %). Mnohem menší zájem zaznamenávají od českých firem (11 %) a start-upů (11 %). Zájem o průmyslové nemovitosti od provozovatelů skladů je nyní podle developerů minimální. V oblasti průmyslového developmentu pak aktuálně převládají stavby nových hal v blízkosti již existujících firem z důvodu nárůstu zakázek a stavby nových areálů tzv. na zelené louce (obojí shodně 67 %. V mnohem menší míře se na něm naopak podílí modernizace již existujících hal z důvodu oprav / údržby a inovací / Průmyslu 4.0 (obojí 11 %).

Nájmy a pronájmy průmyslových nemovistostí

88 %ředitelů developerských společností očekává v letošním roce zvýšení cen nájemného v oblasti průmyslových nemovitostí o 4,2 %. Tento růst cen nájmů bude podle jejich predikcí beze změn pokračovat i v dlouhodobém horizontu. 2/3 průmyslových nemovitostí přitom developerské firmy pronajímají, 1/3 je pak určena k prodeji. Nového nájemce developeři najdou v průměru za 5,4 měsíce, zájemce o koupi hledají 8,5 měsíce.
Zvyšování cen pronájmů podle developerských firem nejvíce ovlivňuje růst cen pozemků pro výstavbu.Dalšími významnými faktory promítajícími se do cen je pozitivní ekonomická situace a růst cen stavebních prací. Nejméně naopak ke zdražování přispívají rostoucí nároky na ekologičnost budov.


Růst ekonomiky nahrává i výstavbě montovaných hal

jednatel společnosti LLENTAB Martin Haertl
jednatel společnosti LLENTAB Martin Haertl

Společnost LLENTAB, která se zaměřuje na stavbu ocelových montovaných hal, dokončila v loňském roce 92 projektů.

„V historii firmy v České republice se ve finančním vyjádření vloni jednalo o nejúspěšnější rok. Dokázali jsme využít jednotlivé příležitosti. O haly byl zájem napříč republikou a tento trend pokračoval i v prvním pololetí letošního roku,“ uvedl jednatel společnosti LLENTAB Martin Haertl a pokračoval:
"V prvním pololetí roku 2018 se firmě také v tomto směru dařilo, o čemž svědčí 75 hal, které firma už od 1.ledna 2018 letos předala investorům nebo právě staví. Tým společnosti LLENTAB pracuje aktuálně na přípravě dalších 34 projektů, které plánuje dokončit ještě do konce roku 2018. Jen v červnu se začalo stavět 5 hal LLENTAB."

 
 
Reklama