Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poptávka po nových průmyslových nemovitostech roste rychleji než nabídka

V roce 2018 se nabídka průmyslových prostor navýší především v regionech ČR, a to o 5,1 %. Poptávka se týká výstavby nových hal v blízkosti již existujících firem z důvodu rozšiřování výroby a nových areálů tzv. na zelené louce.

Nabídka průmyslových nemovitostí poroste v následujících letech především v regionech ČR. V roce 2018 tato nabídka podle průmyslových developerů vzroste téměř o 5,1 %. Praha pak nabídne ve stejném období o 3,9 více průmyslových nemovitostí než v loňském roce.

Růst nabídky bude pokračovat i v příštím roce, kdy se zvýší o 4,8, respektive 4,2 %.

Průmyslové nemovitosti v současné době podle ředitelů developerských firem poptávají především zahraniční korporace (78 %). Mnohem menší zájem zaznamenávají od českých firem (11 %) a start-upů (11 %).

Zájem o průmyslové nemovitosti od provozovatelů skladů je nyní podle developerů minimální. V oblasti průmyslového developmentu pak aktuálně převládají stavby nových hal v blízkosti již existujících firem z důvodu nárůstu zakázek a stavby nových areálů tzv. na zelené louce (obojí shodně 67 %).
V mnohem menší míře se na něm naopak podílí modernizace již existujících hal z důvodu oprav/údržby a inovací/Průmyslu4.0 (obojí 11 %).

 
 
Reklama